• Ambasadorul Emil Hurezeanu îți spune cum au fost aceste luni de epidemie care ne-au schimbat întreaga existență, dar și care este situația românilor din Germania în vreme de COVID
  • Invitatul lui Vlad Craioveanu îți explică și cum se vede din Germania scena politică din România, organizarea alegerilor, măsurile de siguranță, închiderea teatrelor și reîntoarcerea la restricții
  • Emil Hurezeanu spune că ar vrea să mai facă o emisiune TV

”Germania, pe creasta primului val, a gestionat bine criza pt ca are unul dintre cele mai performante sisteme medicale din lume, are o populatie civilizata. Avem un milion de romani in Germania.

In a doua partea a crizei, abatoarele din Germania in care lucreaza mii de romani au reprezentat un factor de imbolnavire. Conditiile de munca din abatoare, inghesuiala, umezeala, sunt un catalizator de infectie, de boala. Nu au fost decese, nici in abatoare

Zarva a dus si la ceva bun. Oamenii nu au murit pe meleaguri straine, conditiile lor de viata au schimbat legi. Daca lucrurile evolueaza, poate vor primi si o pensie.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Au fost mai multe valuri de repatrieri. S-au organizat 10 zboruri de repatriere in perioada pandemiei, plus curse speciale. Eram conditionati si de mod. de circulatie. Cei care au vrut sa se repatrieze au asteptat, s-au facut liste. Peste un milion de romani au intrat in Romania, veniti din diaspora. Mii se oameni au fost repatriati. Autoritatile romane au facut eforturi extraordinare. Repatrierile s-au facut in conditii difficile.

Sunt 765.000 de romani stabiliti in Germania. Zecile de mii (40-50.000 de muncitori sezonieri in agricultura) care au lucrat in abatoare au venit si au plecat. Ritmul de venire si plecare s-a stabilizat. Suntem incontinuu tinuti la curent cu venirea si cu plecarea oamenilor. Oamenii de acum sunt mai putini decat in primavara.

Locuiesc in zona Berlinului (zona rosie) daca vreau sa merg la Marea Baltica, nu pot sa ma adapostesc in niciun hotel pt ca vin din zona rosie. Acest lucru e foarte ciudat in Germania.

Teatrul era inconjurat de spectatori care pastrau distanta intre ei. Lumea artistica nu sufera. Cinematografele, teatrele sunt deschise. Restaurantele se inchid la 23, iar cluburile sunt inchise. Sunt multe cazuri de infectii, mai putine decese si mai putine cadre medicale afectate decat in Romania. Nu putem compara.

Imi doresc cel mai mult sa mai fac o emisiune. M-as bucura sa imi intalnesc fostii colegi. Asa cum sunt, raman in continuare colegii mei. Din pacate, sunt doua moduri de operatie diferite. Diplomatul are o obligatie de fond, de a pastra totul in limitele confidentialitatii. Si diplomatii si jurnalistii au in comun curiozitatea.

La Europa Libera, erau salarii bune pentru profesori. Singura mea masina a fost un Renault. Nu erau venituri foarte mari.”