• Emil Kirjas: ,,Biden nu permite Moscovei să pună în pericol democrația americană sau pe cea europeană”
  • Emil Kirjas: ,,Să nu ne așteptăm ca americanii să ne facă temele. Trebuie să fim proactivi și să ne rezolvăm singuri problemele!”
  • Emil Kirjas: ,,Este important să subliniem că americanii își vor arăta susținerea față de partenerii lor. Iar cooperarea nu va fi tranzacțională, ca pe vremea lui Trump”
  • Emil Kirjas: ,,Rusia nu va fugi din punct de vedere geografic. E improbabil să-și schimbe stilul de guvernare liberal, brutal și autoritar”

Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, Emil Kirjas, vicepreședinte al Mișcării Liberale Internaționale, vorbește despre politica și retorica lui Joe Biden, considerând că oferă, în actualul context de securitate, liniște guvernelor europene.

Invitatul lui Bogdan Nicolae găsește esențială și inspirată decizia președintelui american de a participa la summitul NATO din iunie, achiesând totodată la poziția lui Joe Biden față de Moscova.

În schimb, Emil Kirjas dezaprobă comportamentul celor care așteaptă ca rezolvarea tuturor problemelor să vină de la Casa Albă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Emil Kirjas: ,,Dacă Europa e puternică, America are de câștigat!”

,,În seara alegerilor, toți cei din această parte a continentului, mai puțin Janša (n.r. – Janez Janša, premierul Sloveniei), Orban (n.r.- Viktor Orban, premierul Ungariei) și cei ca el, am răsuflat ușurați, așa cum răsuflu și acum, că Biden a câștigat alegerile.
Nu neapărat pentru că ne pasă de politicile interne americane, ci pentru că înțelegem și știm că Joe Biden și echipa lui, administrația actuală, cred în parteneriate. Ei știu că, dacă Europa e puternică, America are de câștigat. Tocmai de aceea înțelegem că americanii vor fi mai implicați și mai interesați să ajute la întărirea Europei. Dar nu să ne facă treaba.”

Emil Kirjas: ,,Schimbarea de atitudine a SUA și a Casei Albe, nu trebuie să ne facă să ne abandonăm promisiunile”

,,Este important să subliniem că americanii își vor arăta susținerea față de partenerii lor. Că nu-i va abandona. Iar cooperarea nu va fi tranzacțională, ca pe vremea lui Trump. Va fi bazată pe valori și pe înțelegerea că ajutorul reciproc va da rezultate. Să fie clar, prezența lui Biden la Summitul NATO din iunie este esențială. Iar prezența și retorica lui, foarte diferită de cea a lui Trump, le va oferi liniște guvernelor europene.
Asta nu înseamnă că trebuie să întârziem investițiile în securitate și să nu investim cei 2% promiși în apărare. Schimbarea de atitudine a SUA și a Casei Albe, nu trebuie să ne facă să ne abandonăm promisiunile.”

Emil Kirjas: ,,Trebuie să ne construim apărarea!”

,,Nu permite Moscovei să pună în pericol democrația americană sau pe cea europeană. Și totuși cere dialog și o întâlnire cu Putin. Ce să înțelegem din asta? Trebuie să ne construim apărarea. Să ne asigurăm că ne întărim și garantăm propria securitate, dar nu să fugim de dialog. Rusia nu va fugi din punct de vedere geografic. E improbabil să-și schimbe stilul de guvernare iliberal, brutal și autoritar. Dar trebuie să vorbim. Dialogul ne va ajuta să ne întărim securitatea. În paralel cu investițiile și capacitățile de apărare”.