• Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să catalogheze acțiunile Rusiei din Ucraina drept genocid.
  • Într-un interviu acordat postului TV France 2, Macron a dorit să se delimiteze de declarațiile făcute de președintele american Joe Biden, care vorbise deschis despre genocid în Ucraina.
  • Macron a insistat asupra faptului că poporul rus și cel ucrainean sunt „înfrățite”, astfel că folosirea termenului de „genocid” e inoportună.

Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să catalogheze acțiunile Rusiei din Ucraina drept genocid, relatează CNN.

Macron este unul dintre puținii lideri europeni care au ales să țină o legătură strânsă cu Vladimir Putin după declanșarea războiului, în special telefonică.

M-aș feri să folosesc astfel de termeni precum genocid, pentru că aceste două popoare sunt înfrățite”, s-a limitat să comenteze Macron verva lui Joe Biden atunci când acuză Rusia de genocid și alte crime de război.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Conform presei franceze, președintele Macron și liderul rus Vladimir Putin au discutat telefonic, de la începutul războiului din Ucraina, zeci de ore. Președintele și-a motivat alegerea.

Vreau să încerc, atât cât pot, să opresc acest război și să fie pace. Nu cred că o escaladare a situației ajută pe cineva. Putem spune, cu siguranță, că situația e inacceptabilă și că există crime de război. Sunt vremuri fără precedent în timpul nostru, în Europa”, a adăugat Macron.

Cu toate acestea, chiar dacă se ferește de cuvinte dure, Macron a dat asigurări că autoritățile franceze vor coopera strâns cu cele din Ucraina pentru a investiga crimele de război.

Rusia a început unilateral acest război extrem de brutal, deja e stabilit că au comis crime de război și trebuie să găsim responsabilii”, a completat politicianul.

Conform definiției din DEX, genocidul este considerat o infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic.