• Macron, care și-a petrecut ultimii cinci ani cucerind centrul-dreapta, și-a schimbat brusc cursul, spunându-le alegătorilor că îi va proteja și mai mult de creșterea costului vieții și de pericolele lui Le Pen, pe care a catalogat-o drept rasistă.
  • Le Pen a declarat că a fost șocată de această acuzație, pe care a respins-o, catalogându-l pe președinte drept febril și agresiv.
  • În ultimul său interviu programat înainte de votul de duminică, Macron și-a reiterat avertismentul împotriva extremei drepte în ascensiune.

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel vineri la alegătorii mai tineri, cu înclinații progresiste, în ultimul său interviu programat înainte de primul tur de scrutin prezidențial de duminică, în timp ce avansul său față de candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen a scăzut și mai mult.

„Când vine vorba de corectarea inegalităților sociale la rădăcina lor, am început munca, dar suntem foarte departe de a fi reușit”, a declarat el într-un lung interviu acordat postului de știri online Brut, promițând, de asemenea, să facă mai mult pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Cu mai puțin de 48 de ore înainte de primul tur de scrutin, cursa pentru funcția supremă în cea de-a doua economie a zonei euro părea să se rezume din nou la cei doi finaliști ai alegerilor din 2017.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dar, în timp ce Macron era încă în fața sa în sondajele de opinie, realegerea sa nu mai părea să fie o concluzie sigură vineri, Le Pen urcând în sondaje, unele dintre ele plasând-o în marja de eroare.

Un sondaj de vineri a arătat cel mai strâns decalaj de până acum, Le Pen fiind văzută ca obținând 49% din voturi într-un probabil tur de scrutin împotriva președintelui, cel mai bun scor înregistrat de ea în sondaje. Sondajul, publicat pe site-ul postului BFM TV, a arătat că Macron a pierdut încă două puncte, ajungând la o susținere de 26%, iar Le Pen a câștigat două puncte, ajungând la 25%.

Cu câteva ore înainte ca candidații și asistenții lor să fie obligați, conform legii electorale franceze, să se abțină de la orice declarații politice până la închiderea birourilor electorale duminică seara, a existat un sentiment tot mai mare de disconfort în rândul susținătorilor lui Macron.

„Cred că vom fi bine, dar va fi greu”, a declarat pentru Reuters un ministru, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Persoanele din interiorul campaniei spun că Macron trebuie să apeleze urgent la o bază cât mai largă de alegători înainte de primul tur, pentru că o clasare pe locul doi în spatele lui Le Pen duminică i-ar da un impuls puternic înainte de turul doi. Le Pen și-a axat candidatura pe puterea de cumpărare, îndulcindu-și imaginea și profitând de promisiunea de a reduce impozitele și de a crește unele beneficii sociale, îngrijorând piețele financiare în timp ce ia avânt în sondaje. citeste mai mult

„Ei nu vor vota neapărat pentru Marine Le Pen, dar nu vor să voteze pentru Emmanuel Macron”, a declarat Jean-David Levy, director adjunct al institutului de sondaje Harris Interactive. „Marine Le Pen nu a fost niciodată atât de capabilă să câștige alegerile prezidențiale”.