• Macron a organizat alegeri parlamentare anticipate.
  • Acesta a fost precipitat de victoria supărătoare a RN.
  • Macron întreabă: „Ce fel de țară doriți? O Franță condusă de rațiune sau o Franță condusă de mulțime?”.

Îndrăzneala a fost calitatea cea mai apreciată de revoluționarul francez Georges Danton (deși în cele din urmă l-a condus la ghilotină), iar Emmanuel Macron o posedă din belșug, scrie The Guardian.

Această calitate i-a permis preluarea președinției în 2017, la cea mai tânără vârstă de 39 de ani. L-a susținut prin răsturnări naționale succesive și un rating de aprobare blocat la sub 35%.

Acum, asta l-a determinat să organizeze alegeri parlamentare anticipate chiar în momentul în care dușmanii săi de extremă dreapta se bucură de un sprijin record.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Pentru mulți din Franța, atât susținători, cât și oponenți, acest lucru pare un pariu sinucigaș. Acesta a fost precipitat de victoria supărătoare a RN de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen la alegerile europarlamentare de weekend-ul trecut.

Ca și alți președinți înaintea lui, în special Jacques Chirac , în mod dezastruos, în 1997, Macron întreabă: „Ce fel de țară doriți? O Franță condusă de rațiune sau o Franță condusă de mulțime?” Après moi, le déluge.

Este cu totul posibil ca această cerere peremptorie ca alegătorii „să-și asume responsabilitățile” și să respingă extremismul să se întoarcă spectaculos. RN are 33% sprijin, în timp ce partidul centrist Renaissance al lui Macron 19%.

RN a câștigat fiecare regiune la alegerile UE. Deși prezența la vot a fost scăzută, un sondaj a constatat că aproape jumătate dintre cei care au votat RN au făcut acest lucru în primul rând pentru a-și exprima nemulțumirea față de Macron și guvernul său.

O victorie totală a extremei de dreapta în sondajul în două runde, care începe pe 30 iunie, l-ar putea condamna pe Macron să „coabiteze” cu un guvern în mod evident xenofob, islamofob, autoritar și iliberal condus, prospectiv, de Jordan Bardella – tânărul protejat al lui Le Pen. Chiar dacă RN-ul apare doar ca cel mai mare partid, acesta poate încă dicta politica viitoare.

Calculul lui Macron pare să fie că realitățile dure și alegerile dificile implicate de a fi de fapt în funcție și la conducere vor expune RN pentru ceea ce este cu adevărat – un partid de protest și prejudecăți inapt să guverneze. Aceasta, la rândul său, ar putea preveni ceea ce altfel începea să pară inevitabil: o victorie prezidențială a lui Le Pen peste trei ani și un salt periculos în necunoscut.

Este o strategie cu risc ridicat. Dacă merge prost, partidul lui Macron va fi zdrobit. El va fi înmânat cheile extremiștilor de dreapta, un rezultat care ar putea inspira extremiștii care au aceleași idei de pretutindeni, nu în ultimul rând în Germania. Dar dacă funcționează, Macron se va prezenta drept eroul justificat istoric care a tras o linie, a respins forțele înaintate ale întunericului și a salvat Franța de ea însăși.

Nimeni nu știe cum se va desfășura asta. Partidele de stânga panicate au făcut ceea ce nu au reușit să facă din 1936: socialiști, comuniști, verzi și extrema stângă France Unbowed s-au unit pentru a reînvia defunctul Front Popular. Între timp, partidul republican de centru-dreapta s-a dezintegrat după ce liderul său, Éric Ciotti, a încălcat un tabu, susținând un pact electoral cu Le Pen.

Eschivând colegii supărați, s-a închis în biroul său și a refuzat să-și dea demisia.

„A fi francez înseamnă a face față provocării epocii atunci când este necesar”, a declarat Macron cu grandilocvență studiată.

„Este să știi cât valorează un vot și cum se simte libertatea. A acționa, indiferent de circumstanțe, cu responsabilitate. Înseamnă, în esență, să scrii istoria, mai degrabă decât să fii victima ei. Acel moment este acum”.

Citește și