- Grupul de Comunicare Strategică (GCS) nu mai transmite toate detaliile despre pacienții care au murit.
- De asemenea, nu se comunică nici numărul de teste făcute pe zi, ci doar cifra globală.
- GCS nu informează nici despre câți oameni au fost amendaţi strict pentru că au fost prinşi în instituţii fără masca de protecţie.
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a strâns și mai tare robinetul cu informații despre COVID-19 astfel că nu mai sunt transmise toate detaliile despre pacienții care au murit.
Advertisment
Până în urmă cu câteva zile, se raportau date despre vârsta, sexul, judeţul de unde era pacientul, bolile de care suferea, data confirmării infecției şi data decesului.
Decesele însă nu mai sunt transmise decât în cadrul buletinului oficial de la ora 13 emis de GCS cu informații despre câţi bărbaţi şi câte femei au murit, categoria de vârstă şi dacă au avut sau nu alte boli.
Recomandări
De asemenea, nu se comunică nici numărul de teste făcute pe zi, ci doar cifra globală.
GCS nu informează nici despre câți oameni au fost amendaţi strict pentru că au fost prinşi în instituţii fără masca de protecţie, ci doar despre numărul total de sancţiuni şi valoarea amenzii.
Grupul de Comunicare Strategică a transmis pentru MEDIAFAX că integrarea informaţiilor în cadrul buletinului de presă difuzat zilnic a ţinut cont de necesitatea sistematizării categoriilor de informaţii care fac obiectul epidemiei noului coronavirus (COVID-19), de relevanţa statistică a acestor date, precum şi de asimilarea unor bune practici din alte state europene în privinţa informaţiilor date publicităţii de către autorităţi.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, acuză Guvernul PNL că ascunde sau manipulează adevărul legat de epidemia de COVID „insistent şi cu premeditare”.
„Refuză prezentarea informaţiilor relevante. Am solicitat în nenumerate rânduri să ne spună câte persoane sunt testate. Ni se spun doar testele procesate, iar numărul testelor fluctuează în funcţie de interesele de moment ale PNL”, a precizat Romaşcanu.
Avocatul George Paşalică este de părere că restrângerea unor informaţii de interes şi importante referitoare la COVID-19 poate reprezenta o lipsă de transparenţă din partea autorităţilor şi o îngrădire a dreptului de informare.
„Dreptul la informare reprezintă un drept constituţional ce nu poate fi restrâns în mod nejustificat. Având în vedere contextul actual generat de pandemia COVID-19, cetăţenii trebuie să fie informaţi în mod complet, corect şi precis cu privire la informaţii importante din domeniu”, a spus Paşalică.
Partenerii noștri