• Declarațiile făcute de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la conferința de presă de după summitul NATO de la Madrid au ținut primele pagini ale principalelor ziare din Turcia în această dimineață.
  • Erdogan a discutat ieri cu jurnaliștii despre o serie de subiecte, printre care eforturile Suediei și Finlandei de a adera la NATO, lupta împotriva terorismului, achiziționarea de avioane de vânătoare F-16 din Statele Unite și criza ucraineană, relatează BTA.
  • Ziarele îl citează pe șeful statului spunând că semnarea memorandumului cu Suedia și Finlanda privind cererea acestora de aderare la NATO a fost o victorie diplomatică” pentru Turcia.

Declarațiile făcute de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la conferința de presă de după summitul NATO de la Madrid au ținut primele pagini ale principalelor ziare din Turcia în această dimineață.

Erdogan a discutat ieri cu jurnaliștii despre o serie de subiecte, printre care eforturile Suediei și Finlandei de a adera la NATO, lupta împotriva terorismului, achiziționarea de avioane de vânătoare F-16 din Statele Unite și criza ucraineană, relatează BTA.

În același timp, ziarele evidențiază cuvintele lui Erdogan potrivit cărora, dacă promisiunile celor două țări nu vor fi îndeplinite, protocolul de aderare a acestora la NATO nu va fi trimis spre ratificare în parlamentul turc. Președintele a anunțat, de asemenea, că Suedia a promis să predea Turciei 73 de teroriști.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Nu ne-am spus ultimul cuvânt. Dacă nu ni-i predați pe cei 73 de teroriști, uitați de NATO” ( „ Hurriyet”), „Dacă nu-și respectă promisiunile, vom împiedica admiterea lor în NATO” ( „ Sabah”), „Uitați de NATO dacă nu vă respectați promisiunile” ( „Turkiye”), „În sfârșit, respectați-vă promisiunile” („Milliyet”), „Nu e loc de glume” ( „Türkgün”). Iată câteva dintre titlurile ziarelor care au apărut pe primele pagini ale ziarelor pe această temă.

Pe 28 iunie, Turcia a dat undă verde procesului de aderare la NATO a celor două țări nordice, după ce Erdogan s-a întâlnit cu liderii acestora la Madrid, întâlnire organizată chiar înainte de summitul liderilor NATO.

Președintele a cerut Suediei și Finlandei să își respecte toate promisiunile făcute (inclusiv să schimbe legislația privind terorismul și să predea 73 de teroriști), în caz contrar cele două țări vor trebui să uite de NATO. Erdogan le-a transmis un avertisment, spunând că Republica Macedonia de Nord a așteptat 20 de ani pentru a deveni membră a alianței, relatează Hurriyet.

El a adăugat că, deși un memorandum tripartit a fost semnat la Madrid, cele două părți nu ar trebui în niciun caz să prostească Ankara, potrivit ziarului.