• Președintele Turciei, Recep Erdogan, le cere rușilor și ucrainenilor să participe la o nouă rundă de negocieri la Istanbul, pentru a pune capăt războiului.
  • Erdogan consideră reluarea negocierilor de la Istanbul „cea mai scurtă cale de a pune capăt războiului”, conform agențiilor de presă din Turcia.
  • Cele două părți aflate în război au purtat o rundă de negocieri în Turcia la finele lunii martie, însă discuțiile nu au fost concludente.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, le cere rușilor și ucrainenilor să participe la o nouă rundă de negocieri la Istanbul, pentru a pune capăt războiului, aceasta fiind cea mai „scurtă cale de a pune capăt războiului”.

Agenția de presă Anadolu au anunțat că Recep Erdogan a purtat o discuție telefonică cu premierul olandez Mark Rutte și ambii politicieni au convenit că singura cale de a pune capăt „operațiunii speciale rusești” ar fi o nouă rundă de negocieri în Turcia.

Oficialii turci au anunțat că Ankara menține contacte permamente cu Kiev și Moscova și face presiuni pentru formarea coridoarelor umanitare în Ucraina.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

La finele lunii martie, negociatorii ruși și cei ucraineni s-au întâlnit într-o serie de discuții neconcludente, în condițiile în care ambele părți au anunțat, în repetate rânduri, că oponenții nu iau în serios aceste negocieri.

Mai mult, președintele Vladimir Zelenski a anunțat în repetate rânduri că vrea să se întâlnească față în față cu președintele Vladimir Putin, însă liderul Rusiei evită această întâlnire.

Analiștii politici consideră că pretențiile Rusiei sunt greu de acceptat de către Kiev, în special cedarea de teritorii. Totuși, Ucraina ar părea dispusă să accepte, după o nouă rundă de negocieri, o stare de neutralitate și să renunțe la aderarea la NATO, însă ar avea nevoie de garanții de securitate serioase. În condițiile în care Ucraina a mai trecut prin acest scenariu la destrămarea URSS, guvernul de la Kiev este sceptic că Rusia și-ar păstra cuvântul dat în eventualitatea unei dezarmări a Ucrainei.