- Turcia a a aprobat azi o lege prin care platformele social media pot fi controlate.
- Un ONG care militează pentru drepturile omului susține că acesta este „cel mai sfidător atac asupra libertății de exprimare”.
- Purtătorul de cuvânt al președintelui a negat că legea va încuraja cenzura.
Parlamentul Turciei a aprobat o lege prin care platformele social media pot fi controlate, relatează BBC.
Advertisment
Un ONG care militează pentru drepturile omului, Amnesty International, spun că aceasta este o amenințare asupra libertății de exprimare.
Legea impune companiilor social media care dețin peste un milion de utilizatori turci să stabilească birouri locale care să se alinieze cu normele legii și să șteargă conținutul acestora.
Recomandări
Noua lege presupune ca platformele social media să funcționeze cu o viteză de transfer de date mai mică cu 95%, ceea ce le face, practic, imposibil de utilizat.
Dacă compania în cauză refuză, va fi amendată, iar interntul va fi tăiat.
Până acum, Facebook, Twitter și YouTube nu au comentat această decizie.
Erdogan a descris platformele social media ca fiind „imorale” și nu a ascuns faptul că-și dorește ca acestea să fie aspru controlate.
Nu este prima oară când autoritățile din Turcia recurg la oprirea internetului pentru ca turcii să nu mai folosească platformele social media. Au mai făcut acest lucru în urma unor atacuri teroriste.
Atac sfidător asupra libertății de exprimare
Unele voci susțin că această lege nu face decât să amplifice cenzura în Turcia, iar ONG-ul Amnesty International declară că „este cel mai sfidător atac asupra libertății de exprimare din Turcia”.
„Say Stop to the Censorship Law” este un hashtag care circulă pe internet încă de marți.
„Legea internetului sporește capacitatea parlamentului de a controla și de a cenzura conținutul de pe internet. Este o lege care va ataca și mai mult persoanele vocale din online care au o opinie diferită față de ceea ce se întâmplă”, a declarat Andrew Gardner, cercetător care face parte din ONG-ul Amnesty International.
Purtătorul de cuvânt al președintelui a negat că legea va încuraja cenzura, declarând că scopul ei este stabilirea unor legături legale și comerciale cu platformele social media.
- Parlamentarii au adoptat un nou „cod al bunelor maniere”. Ce pedepse ar putea primi dacă încalcă regulile impuse
- PSD, PNL, UDMR și minoritățile au prezentat planul de guvernare. Vor să desființeze două ministere și să reducă numărul Secretarilor de Stat
- Consumul de cărbune a atins un nivel record. Cum afectează asta schimbările climatice
- Red flag-urile partenerilor sunt mult mai vizibile de sărbători. Ce semne arată că relația ta scârțâie
- USR este dat la o parte de la guvernare. La ce se poate aștepta România în 2025 și ce înseamnă noua candidatură a lui Nicușor Dan
Partenerii noștri