• Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat națiunile occidentale că provoacă Rusia, în timp ce a salutat politica de echilibru” a Ankarei în ceea ce privește războiul Rusiei din Ucraina.
  • Erdogan a menținut legăturile cu președintele rus Vladimir Putin, încercând în același timp să păstreze neutralitatea în conflict.
  • Pe lângă medierea sa, Turcia furnizează Ucrainei arme și drone de luptă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat națiunile occidentale că provoacă Rusia, în timp ce a salutat politica de echilibru” a Ankarei în ceea ce privește războiul Rusiei din Ucraina.

Erdogan a menținut legăturile cu președintele rus Vladimir Putin, încercând în același timp să păstreze neutralitatea în conflict. Pe lângă medierea sa, Turcia furnizează Ucrainei arme și drone de luptă.

Președintele turc a declarat miercuri reporterilor, în timpul unei vizite la Belgrad, că a înțeles decizia lui Putin de a întrerupe livrările de gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Pot spune foarte clar că nu găsesc corectă atitudinea Occidentului, nu este nevoie să menționez nume, pentru că este o politică bazată pe provocări”, a declarat Erdogan în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său sârb Aleksandar Vucic.

Atât timp cât veți încerca să duceți un astfel de război al provocărilor, nu veți putea obține rezultatul necesar.”

Erdogan a încercat să se folosească de relațiile sale deschise cu Moscova și Kievul pentru a aranja discuții directe între Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Turcia, o misiune care a eșuat în cele din urmă.

„Turcia, a menținut întotdeauna o politică de echilibru între Ucraina și Rusia. De acum înainte, vom continua să urmăm această politică echilibrată”, a declarat el. Erdogan este așteptat să se întâlnească cu Putin la un summit regional care va avea loc săptămâna viitoare în Uzbekistan. Președintele chinez Xi Jinping va participa, de asemenea, la acest summit.

Turcia nu a aderat la regimul de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei și a semnat recent un nou acord de cooperare economică cu Moscova. Națiunile Unite și Turcia au intermediat un acord între Rusia și Ucraina în iulie pentru a permite reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene, după avertismentele privind posibile epidemii de foamete în unele părți ale lumii.

În timpul vizitei lui Erdogan – a doua oprire a unui turneu în Balcani în trei țări – Turcia și Serbia au semnat șapte acorduri legate de economie, industrie și tehnologie, inclusiv un protocol care permite călătorii reciproce fără pașaport pentru cetățenii lor respectivi.