Erdogan, despre declarațiile lui Biden la adresa președintelui rus: „Inacceptabil! Domnul Putin a dat un răspuns foarte inteligent și elegant”

Sursa foto: Profimedia
  • Recep Erdogan consideră „inacceptabile” afirmaţiile lui Joe Biden despre Vladimir Putin.
  • Recep Erdogan: ”În opinia mea, domnul Putin a făcut ceea ce era necesar prin oferirea unui răspuns foarte, foarte inteligent și elegant”.
  • Erdogan nu vorbit cu Biden de când acesta s-a instalat la Casa Albă.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, consideră „inacceptabile” afirmaţiile omologului său american Joseph Biden, care l-a catalogat drept „criminal” pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Afirmaţiile domnului Biden sunt inacceptabile, nu sunt adecvate pentru un preşedinte”, a afirmat vineri Recep Tayyip Erdogan, conform agenţiei Reuters, catalogând drept „elegantă” replica lui Vladimir Putin.

Casa Albă a transmis joi seară că preşedintele Joseph Biden nu regretă afirmaţiile despre omologul său din Rusia, Vladimir Putin, subliniind însă că liderul de la Washington vrea continuarea cooperării cu Rusia în domenii de interes comun.

Întrebată explicit dacă preşedintele Joseph Biden regretă că l-a catalogat pe Vladimir Putin „criminal”, Jens Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, a răspuns: „Nu, preşedintele a dat un răspuns direct la o întrebare directă”.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, consideră că omologul său din Rusia, Vladimir Putin, este „criminal” şi a avertizat că liderul de la Kremlin „va plăti” pentru ingerinţele în scrutinul prezidenţial din 2020. Joseph Biden a comentat, în cadrul unui interviu acordat ABC News, concluziile unui raport al serviciilor de informaţii americane privind ingerinţele electorale străine. Raportul concluzionează că Rusia şi Iranul au încercat să influenţeze rezultatul alegerilor din SUA. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este suspectat că a monitorizat eforturile în scopul „denigrării” lui Joseph Biden în campania electorală prezidenţială din 2020.

Joseph Biden a declarat că l-a avertizat deja pe Vladimir Putin că „va plăti un preţ” pentru ingerinţe, în cursul conversaţiei telefonice de la sfârşitul lunii ianuarie. „Va plăti un preţ. Am avut o conversaţie lungă, eu şi el când am…, îl cunosc relativ bine. Şi, în momentul începerii conversaţiei, am spus: «Eu vă cunosc şi dumneavoastră mă cunoaşteţi. Dacă vom stabili că s-au întâmplat aceste lucruri, atunci să vă pregătiţi!»”, a afirmat Joseph Biden. Jurnalistul ABC News George Stephanopoulos l-a întrebat în interviu pe Joseph Biden dacă îl consideră „criminal” pe Vladimir Putin. Preşedintele SUA a răspuns: „Da, cred” acest lucru.

Ca reacţie, Administraţia de la Moscova a anunţat, miercuri seară, că a decis retragerea pentru consultări a ambasadorului rus din Statele Unite.

Rugat să comenteze declaraţiile lui Joseph Biden, Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a afirmat: „I-aş spune: «vă doresc toate cele bune». Îi urez sănătate, spun acest lucru fără ironie sau glumă. Vedem propriile caracteristici în cealaltă persoană, ne gândim că este ca noi şi îl judecăm din această perspectivă”.