• Lira Turcească s-a prăbușit cu 6% luni dimineața, după declarațiile președintelui Erdogan.
  • Erdogan, seful statului, cere Bancii Centrală în fiecare lună să scadă dobânzile.
  • Edrogan: „Dacă Dumnezeu vrea, inflația va scădea cât mai curând posibil”.

Lira turcească s-a prăbușit din nou luni dimineață, după declarațiile președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Acesta susținea că nu va crește ratele dobânzilor de referință pentru a stabiliza moneda națională a Turciei.

Lira a pierdut, astfel, încă 6% din valoarea sa față de dolar.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Șeful statului cere Bancii Centrală în fiecare lună să scadă dobânzile, în ciuda unei inflații care a depășit deja 21% peste un an și ar putea ajunge la 30% în lunile următoare, potrivit economiștilor.

Într-o declarație difuzată duminică noapte, dar susținută sâmbătă, Erdogan a invocat preceptele islamului, care interzice cămătăria, pentru a-și justifica politicile.

Ca musulman, voi face ceea ce îmi poruncește religia noastră ” , a spus el. „Dacă Dumnezeu vrea, inflația va scădea cât mai curând posibil ”, a concluzionat Erdogan.

Erdogan a răspuns la apelul antreprenorilor

Erdogan a reacționat după ce Asociația Antreprenorilor Turci a lansat un apel prin care i-a cerut să acționeze în fața crizei.

Opțiunile politice implementate nu au creat doar noi dificultăți pentru afaceri, ci și pentru concetățenii noștri ”, a scris Tusia, o organizație patronală din care fac parte 85% dintre antreprenorii și principalii exportatori turci, relatează La Liber Belgique.

„În consecință, este nevoie de o evaluare urgentă a prejudiciului cauzat economiei și să se revină la principiile economice stabilite în cadrul unei economii de piață ”, au concluzionat aceștia.

Ca un răspuns la solicitările antreprenorilor, președintele Erdogan a înregistrat videoclipul difuzat duminică seara: „Se plâng de scăderea dobânzilor. Dar să nu vă așteptați la nimic altceva de la mine”, a spus el.

Din luna ianuarie 2021, lira s-a depreciat cu 57% față de dolar. Pentru turci această prăbușire a dus la o creștere a prețurilor, în special de materii prime și energie.

Erdogan a anunțat recent că Turcia va majora cu 50% salariul minim pe economie pentru a combate creșterile de prețuri.