- Turcia a depus săptămâna trecută cererea oficială de aderare la BRICS (Brazilia, Rusia, China, India, Africa de Sud).
- Manevrele Turciei alertează partenerii din NATO, care se tem de jocul dublu pe care îl face Erdogan.
- BRICS s-a constituit că alternativa la occident și vrea să răstoarne ordinea mondială actuală.
- În afară de Turcia, alte 20 de state au depus cereri de aderare la BRICS.
Cererea de aderare a Turciei la BRICS – organism ce reunește Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud – provoacă neliniște în rândul țărilor NATO, din care și Turcia face parte.
Advertisment
Noul episod al diplomației „bizantine” a lui Erdogan este privit ca un viraj geostrategic anti-occidental.
Care sunt ultimele „manevre” pe care le face Erdogan?
Nu mai departe de pe 11 iunie, în timp ce Președintele ucrainean Volodimir Zelenski făcea apel pentru mai mult ajutor militar la o conferință de la Berlin, ministrul turc de externe Hakan Fidan a fost la Moscova pentru o întâlnire cu președintele rus. Putin a făcut atunci o declarație care a alertat imediat aliații occidentali: „Salutăm interesul Turciei pentru lucrările Brix. Fară îndoială că vom susține complet această aspirație”.
Recomandări
Aspirația a început să se realizeze săptămâna trecută, când Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că Turcia a solicitat oficial să adere la blocul economiilor emergente.
Candidatura Turciei la BRICS este un eveniment inedit: niciodată un membru al NATO – de altfel candidat la UE – nu a cerut să intre într-un grup dominat de Rusia și China, care se vrea o contrapondere la ordinea mondială condusa de occident.
Ce forță are Brics în acest moment?
Blocul Brics a fost mult timp considerat un forum de schimb fără un obiectiv specific, între state cu interese divergente sau chiar rivale, precum India și China.
Conceptul a devenit, împotriva tuturor așteptărilor, o realitate în 2009, la primul summit Brics din Rusia. Africa de Sud s-a alăturat grupului în 2010.
Aproape 15 ani mai târziu, grupul aproape și-a dublat dimensiunea și acum include Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite.
Alte 20 de state au depus cereri de aderare. O bancă rivală Băncii Mondiale – Noua Bancă de Dezvoltare (NDB) a fost creată în 2015.
Ce încearcă să facă Turcia cu această adeziune?
„Turcia caută alternative. Nu vrea să renunțe la statutul său de membru al NATO. Nu vrea să renunțe la aspirațiile sale europene. Dar nu mai consideră apartenența la NATO că singura să orientare în materie de politică externă.” spune un diplomat acreditat la Ankara.
În același timp, „Spiritul NATO ca organizație este de a sta la aceeași masă pentru a face schimb de puncte de vedere într-o atmosferă de încredere”. Cererea Turciei de a adera la BRICS este deci percepută ca o formă de duplicitate.
Citește și
- Nou la IFA 2024: Samsung integrează A.I. în întreaga sa gamă de produse
- STUDIU. Visele au un impact pozitiv asupra relațiilor interumane. Ce au descoperit cercetătorii
- OpenAI vinde abonamente cu Inteligență Artificială cu 2.000$ pe lună. Care sunt planurile lui Altman
Partenerii noștri