Negocierile s-au încheiat. Discuțiile asupra Crimeei continuă

 • În această dimineață, o nouă rundă de negocieri a început.
 • Discuțiile s-au ținut în Turcia, la Palatul Dolmabahcen.
 • Roman Abramovici a discutat și el cu președintele Turciei, înainte ca negocierile să înceapă oficial.

UPDATE

Discuțiile ruso-ucrainene de la Istanbul s-au încheiat. Acestea au durat aproximativ 3 ore, susține presa din Turcia. Reprezentanții delegației ucrainene au părăsit locul. „Nu ne oprim”, citează jurnaliştii unul dintre reprezentanţi.

Rezultatele discuțiilor ucraineno-ruse de la Istanbul:

 • „Prima noastră victorie este mutarea negocierilor din Belarus în Turcia. Vedem Turcia drept una dintre garanțiile securității pentru Ucraina”, a spus David Arahamiya.
 • „Știm că sistemul de securitate al lumii s-a spart. Propunerea noastră, am lucrat la format, dar nu semnăm nimic, despre un nou sistem de garanții de securitate pentru Ucraina. Acesta este un nou tratat internațional care este în curs de ratificare. Suntem predați de Memorandumul de la Budapesta”.
 • Garanții de țară, similar articolului 5 din NATO, vor ține consultări timp de 3 zile. Țările garante vor fi obligate să ofere asistență. Printre garanții, vedem țările Consiliului de Securitate al ONU, Statele Unite ale Americii, Franța, Turcia, Germania, Canada, Polonia, Israel.
 • „Există probleme nerezolvate cu ORDLO și Crimeea. Unele țări și-au dat deja acordul prealabil. Acesta este sistemul pe care dorim să construim un nou viitor pentru Ucraina. Aceste garanții trebuie, de asemenea, să ajute la aderarea la UE”.

Chaly, despre sistemul de garanții de securitate pentru Ucraina:

 • Acordul de securitate este o posibilă opțiune diplomatică pentru a pune capătul războiului.
 • Cerința cheie a acordului este reprezentată de garanțiile clare de securitate pentru Ucraina care ar trebui să fie similare cu cele 5 articole NATO. Dacă Ucraina este obiectul agresiunii, avem dreptul să cerem consultări în termen de trei zile, dacă nu duc la nimic, țările garantează să ajute cu armele și chiar să închidă cerul.
 • „Dacă vom reuși să consolidăm aceste prevederi cheie, Ucraina va fi în măsură să-și fixeze statutul sub formă de neutralitate permanentă, nealiniere și nonnucleară”.
 • „În cadrul unor garanții precum cele 5 articole ale NATO, nu vom desfășura baze militare străine pe teritoriul nostru și nu vom intra în alianțe militaro-politice”.

„Am anunțat cerințele noastre cele mai importante. Vom purta discuții în următoarele două săptămâni. Cred că vom invita si țările garante la negocieri.

Ucraina funcționează puțin diferit față de Rusia. Principalul lucru pentru noi este că statul comunică cu societatea. Punerea în aplicare a deciziei va urma procedura: un referendum, apoi ratificarea parlamentelor țărilor garantate”, a spus Alexander Chaly.

„S-a decis reducerea drastică a activității militare în direcțiile Kiev și Cernihiv. În ceea ce privește Crimeea, aceasta este o clauză separată a acordului. Timp de 15 ani vom purta discuții cu Rusia asupra Crimeei, în acest timp fără acțiune militară”, a spus șeful adjunct al Ministerului Apărării al Federației Ruse.

Reprezentantul delegației ruse la discuțiile cu Ucraina, Vladimir Medinsky, a spus că discuțiile cu Ucraina au fost constructive. Rusia va lua în considerare propunerile ucrainene, iar acestea vor fi raportate lui Putin. El a mai spus că „Rusia face doi pași pentru a detensiona conflictul față de Ucraina”.

Federația Rusă a propus la discuții o soluție care presupune o întâlnire simultană între Zelenski și Putin și parafarea tratatului de pace de către miniștrii de externe. Acest lucru a fost declarat de Medinsky.

„Dacă vom lucra rapid la acord și vom găsi un compromis, posibilitatea de a face pace va deveni mai apropiată”, a mai spus Medinski.

Știre inițială

Discuțiile ruso-ucrainene au loc la Palatul Dolmabahcen, de pe malul Bosforului, iar Erdogan a făcut câteva afirmații. Începerea negocierilor a fost programată pentru ora 10:30, ora Moscovei.

De mai multe ori, Turcia a spus că este dispusă să susțină negocierile dintre cele două țări și, la începutul acestora, președintele țării a făcut câteva declarații. „Dumneavoastră, ca o delegație, aveți responsabilitatea istorică pentru deciziile luate astăzi”, a spus Erdogan.

„Bine ați venit în Turcia și în Istanbulul nostru! Ne bucurăm să vă primim într-un moment atât de critic. Ați depus eforturi mari în numele țărilor dumneavoastră. Conflictul este foarte frustrant pentru noi, ca prieten și ca vecin.

De la începutul crizei, am depus eforturi sincere la toate nivelurile și am încercat să îndeplinim cerințele de prietenie, bună vecinătate și lege. Am demonstrat o abordare corectă care protejează și respectă drepturile ambelor părți pe toate platformele în care avem drept de vot.

Discuțiile au dat speranță întregii lumi. Prelungirea conflictului nu avantajează pe nimeni. Nu există învingători în război. Este timpul ca discuțiile să aducă rezultate. În Turcia, ne dorim sincer acest lucru și suntem gata să ajutăm”, a mai spus Erdogan

Roman Abramovici a discutat și el cu președintele Turciei, înainte ca negocierile să înceapă oficial.

„Am protestat legat de un videoclip de agresiune împotriva militarilor ruși. Aceste nemultumiri au fost acceptate de partea ucraineană, ei au promis că vor lua măsurile cele mai stricte”, a spus Medinksi.