• Ziarul german Die Welt a afirmat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dorit să provoace un incident militar cu Grecia în estul Mediteranei.
  • Erdogan le-ar fi cerut generalilor turci să scufunde o navă elenă.
  • Când generalii au refuzat propunerea scufundării navei, s-a sugerat doborârea unui avion de luptă elen, dar generalii turci au refuzat și această propunere.

Ziarul german Die Welt a afirmat marți că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dorit să provoace un incident militar cu Grecia în estul Mediteranei pentru a-și asigura supraviețuirea politică.

Articolul, intitulat „Războiul calculat al lui Erdogan”, afirmă că „dacă ar fi depins de președintele turc, marina sa ar fi scufundat o navă greacă în Marea Mediterană cu mult timp în urmă”.

Mai exact, în urmă cu câteva zile, Erdogan le-a cerut generalilor turci să scufunde o navă elenă și că ar trebui să facă acest lucru asigurându-se că nimeni nu este ucis, a afirmat ziarul, citând surse militare turcești.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Când generalii au refuzat, altcineva a sugerat doborârea unui avion de luptă elen, pilotul având posibilitatea să folosească platforma de catapultare, pentru a se salva. Dar generalii turci au refuzat și această propunere.

Subiectul prezentat de publicația germană se înscrie în cadrul conflictelor din ce în ce mai acute dintre Turcia și Grecia, potențate în ultima perioadă de exploatarea resurselor energetice din Marea Mediterană.

Lucia Cujbă, contributor Aleph News, îți explică mai bine situația: Rivalitatea dintre greci și turci nu e de ieri de azi. În 1922, grecii au fost învinși de Ataturk, un an mai tarziu, în 1923, a avut loc un schimb de populație, creștini și musulmani, în 1996, cele 2 state NATO au fost aproape de război în urma unor dispute legate de niște insule nelocuite din Marea Egee.

Analiștii spun că nu vor asista la un conflict clasic cu nave de război, cu avioane militare, mai degrabă vom vedea un război al șicanelor, șicane maritime, incidente militare create artificial, Erdogan ar putea trimite și mai multi imigranți din Orientul Mijlociu pe insulele grecești, mai ales în contextul în care UE vrea să împună noi sancțiuni.

Rusia stă la pândă, orice conflict în interiorul NATO e un prilej de mare bucurie pentru Rusia, care vrea să profite de această situație. În plus, în contextul in care acest conflict cu Grecia ar evolua, rușii ar avea mai mult spațiu de manevră în Marea Neagră.