Erdogan spune că Turcia va lansa o operațiune terestră în Siria atunci când va fi convenabil pentru ei

Sursă: AP
  • Turcia a lansat anterior mai multe incursiuni majore în Siria.
  • Rusia cere Turciei să se abțină de la o ofensivă la scară largă.
  • Ministrul turc al apărării afirmă că aproape 500 de ținte au fost lovite până acum.

Președintele Tayyip Erdogan a declarat miercuri că operațiunile aeriene ale Turciei împotriva unei miliții kurde din nordul Siriei sunt doar începutul și că va lansa o operațiune terestră acolo atunci când va fi necesar, după o escaladare a loviturilor de retorsiune.

El a declarat că Turcia este mai hotărâtă ca niciodată să își securizeze granița sudică cu un „coridor de securitate”, asigurând în același timp integritatea teritorială atât a Siriei, cât și a Irakului, unde a desfășurat, de asemenea, operațiuni împotriva militanților kurzi.

„Continuăm operațiunea aeriană și vom ataca dur teroriștii de pe uscat la momentul cel mai convenabil pentru noi”, a declarat Erdogan în fața parlamentarilor din Partidul său AK într-un discurs în parlament.
„Am format o parte din acest coridor și ne vom ocupa de el începând cu locuri precum Tel Rifat, Manbij și Ain al-Arab (Kobani), care sunt surse de probleme”, a adăugat el.

Rusia a cerut Turciei să se abțină de la o ofensivă terestră la scară largă în Siria, a declarat miercuri negociatorul rus de rang înalt Alexander Lavrentyev, după o nouă rundă de discuții despre Siria cu delegațiile turcă și iraniană în Kazahstan.

Între timp, Statele Unite au transmis preocupări serioase Turciei, un aliat NATO, cu privire la impactul escaladării asupra obiectivului de combatere a militanților Statului Islamic în Siria.

Turcia a lansat anterior incursiuni militare în Siria împotriva miliției kurde YPG, considerând-o o aripă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, pe care Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană îl desemnează drept grup terorist.