• Erdogan vrea să dubleze volumul schimburilor comerciale dintre Turcia și Rusia, la 100 miliarde USD.
  • Rusia a refuzat propunerea Turciei de a media între Rusia și Ucraina pentru încetarea conflictului dintre cele două țări.
  • Erdogan l-a invitat pe Putin în Turcia pentru a discuta cooperarea în domeniul comerțului și energiei.


În afară de Ungaria, Turcia este singura țară membră NATO care întreține relații cu Rusia. Președintele țării s-a întâlnit miercuri în Kazahstan cu Vladimir Putin. Erdogan s-a arătat deschis să dezvolte relațiile cu Rusia, Putin mai puțin.

Erdogan s-a oferit să medieze între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt conflictului. Rusia nu a răspuns direct, iar puțin mai târziu, prin purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a transmis că nu iau în considerare această posibilitate, fără a motiva decizia.

Deși Erdogan a fost foarte deschis în ceea ce privește colaborarea cu Putin, numindu-l prietenul său, în presa turcă, inclusiv agenția de presă turcă, nu a menționat acest aspect al ofertei de mediere și refuzul părții ruse.

Recomandări

S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
CHINA RĂSPUNDE ACUZAȚIILOR NATO
BIDEN FACE GAFĂ DUPĂ GAFĂ
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
AUSTRALIENI ACUZAȚI DE SPIONAJ
AU BĂGAT BANII LA SALTEA

Ce au discutat cei doi lideri

Erdogan și Putin au discutat în principal posibilitățile de dezvoltare a relațiilor comerciale și în domeniul energiei. Erdogan are planuri ambițioase în acest domeniu. El dorește să crească valoarea volumului comercial între Rusia și Turcia de la 50 de miliarde la 100 de miliarde de dolari, practic să dubleze acest volum comercial. Nu a specificat cum anume va realiza acest obiectiv, având în vedere starea economică nu tocmai favorabilă a Rusiei.

Între timp, a apărut și răspunsul oficial al Rusiei la propunerea lui Erdogan. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că este exclus orice rol al lui Erdogan în medierea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Citește și