• Erdogan vrea să achiziționeze rachete antiaeriene rusești după ce Statele Unite nu au reușit să livreze o comandă de 1,4 miliarde de dolari către Turcia.
  • Liderul de la Ankara, capitala Turciei, se va întâlni cu Putin.
  • NATO a retras Turcia din programul de avioane de vânătoare.

Președintele Turciei a lăsat să se înțeleagă că ar putea explora posibilitatea de a achiziționa sisteme de rachete antiaeriene rusești mai avansate, ceea ce ar înfuria și mai mult Washingtonul, scrie RFI.

După ce Ankara a achiziționat în 2019 sistemul S-400, Turcia, membră NATO, a fost retrasă din programul de avioane de luptă F-35, iar oficialii turci din domeniul Apărării au fost sancționați.

Utilizarea echipamentelor rusești o amenințare pentru NATO

În opinia SUA, utilizarea de echipamente rusești în cadrul NATO reprezintă o amenințare pentru programul F-35.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Recep Tayyip Erdogan, liderul de la Ankara, a explicat pentru CBS News că Turciei i s-a refuzat posibilitatea de a achiziționa rachete Patriot de fabricație americană.

De asemenea, el și-a exprimat nemulțumirea față de Statele Unite pentru că nu a reușit să livreze avioanele de luptă invizibile F-35, în ciuda unei plăți de 1,4 miliarde de dolari din partea Turciei.

O transcriere parțială a comentariilor lui Erdogan a fost furnizată de CBS înainte de un interviu complet pe 26 septembrie. Sistemul de apărare antirachetă S-400 a fost numit unul dintre cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană din lume de către analiștii militari.

Erdogan se va întâlni pentru discuții cu Putin.

Pe 29 septembrie, Erdogan ar urma să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov, președintele turc Recep Tayyip Erdoan și omologul său rus Vladimir Putin se vor întâlni pentru a discuta despre responsabilitatea Turciei în lupta împotriva teroriștilor din provincia siriană Idlib.