• Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că este în favoarea schimbării Constituţiei.
  • Erdogan a efectuat în 2017 o revizuire profundă a actualei Constituţii, care datează din 1982 şi a fost elaborată în urma unei lovituri de stat militare.
  • Erdogan, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 2003, mai întâi ca premier şi apoi, din 2014, ca preşedinte.

Cu doi ani înaintea alegerilor prezidențiale, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că este în favoarea schimbării Constituţiei, transmite Reuters.

„Este clar că la baza problemelor Turciei se află Constituţiile scrise de pucişti începând din anii 1960 (…) A sosit poate timpul ca Turcia să redeschidă dezbaterea privind o nouă Constituţie,” a spus Erdogan în timpul unei conferinţe de presă după un Consiliu de Miniştri de la Ankara. Orice proiect de Constituţie va fi supus unui referendum, a precizat el.

Declaraţii lui Erdogan vin într-un moment în care o serie de analişti politici şi adversari consideră că preşedintele Erdogan intenţionează să grăbească organizarea următoarele alegeri prezidenţiale şi legislative, programate pentru 2023. Preşedintele turc a negat însă aceste speculaţii.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Erdogan a efectuat în 2017 o revizuire profundă a actualei Constituţii, care datează din 1982 şi a fost elaborată în urma unei lovituri de stat militare. Conform termenilor acestei revizuiri constituţionale validate prin referendum, Turcia a trecut în mod special de la un sistem parlamentar la un sistem prezidenţial, extinzând considerabil puterile şefului statului. Aceste ultime declaraţii vin într-un moment în care mulţi analişti şi opozanţi cred că intenţionează să grăbească următoarele alegeri prezidenţiale şi legislative programate pentru 2023.

În prezent, şeful statului conduce Turcia într-o coaliţie informală cu şeful MHP Devlet Bahçeli, cândva unul dintre cei mai aprigi rivali ai săi. În 2019, Erdogan a pierdut controlul marilor oraşe Ankara şi Istanbul la legerile locale, oraşe pe care islamo-conservatorii le controlau de un sfert de secol.

Erdogan, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 2003, mai întâi ca premier şi apoi, din 2014, ca preşedinte, iar actuala Constituţie îi permite să rămână şef de stat până în 2028.