• În contextul unei noi temeri a migrațiilor, statele UE sunt acum presate de Turcia să inițieze un nou acord privind refugiații.
  • Acordul prevede o asistenţă financiară acordată Turciei.

Aflat într-o convorbire telefonică cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, șeful statului turc de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan a declarat faptul că, țara sa nu va mai ține cont de migrație, deja situația a scăpat de sub control și nu mai poate face față unui număr și mai mare de refugiați ce vor veni eventual din Afganistan.

„Un nou val de migraţie este inevitabil dacă nu se iau măsurile necesare în Afganistan şi Iran. Turcia, care are deja cinci milioane de refugiaţi, nu poate suporta o povară suplimentară a migranţilor”, i-a spus, sâmbătă, Erdogan lui Merkel, potrivit AFP.

Erdogan i-a transmis, vineri, un mesaj asemănător şi primului ministru grec, Kyriakos Mitsotakis. De asemenea, el a acuzat Bruxelles-ul că este „evaziv” în ceea ce priveşte cererea Ankarei de a revizui acordul din 2016, între Turcia şi Uniunea Europeană.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Acordul prevede o asistenţă financiară acordată Turciei pentru primirea refugiaţilor, trimiterea migranţilor ilegali din insulele greceşti în Turcia, dar şi accelerarea procesului de aderare a Turciei la UE şi libera circulaţie a cetăţenilor turci.

La rândul său, Angela Merkel a spus că evacuarea persoanelor din Afganistan rămâne principala prioritate.

„Cele două ţări vor continua să coopereze strâns pentru a sprijini activitatea organizaţiilor internaţionale, în special a agenţiilor ONU de ajutorare a refugiaţilor, în Afganistan şi în ţările vecine”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german.