• Profitând de întârzierile de administrare a vaccinului anti-COVID-19, mulți escroci oferă în spațiul online doze de vaccin contrafăcut.
  • Pe dark web, vaccinurile false anti-COVID-19 sunt vândute alături de arme și de cocaină.
  • Pfizer a declarat că niciun vaccin legitim nu se vinde online și că vaccinările trebuie să aibă loc numai la centrele de vaccinare autorizate sau de către personal autorizat.

Escrocheriile cu vaccinuri anti-COVID s-au înmulțit, potrivit oficialilor guvernamentali europeni și americani, care avertizează publicul că impostorii pot fura bani și date personale. Reuters a găsit online, pe forumurile de pe dark web și în aplicația de mesagerie Telegram, șapte oferte diferite de presupuse vaccinuri anti-COVID.

Înșelătoriile au loc prin intermediul unor mesaje de e-mail, care promit intrarea pe presupuse liste secrete pentru acces timpuriu la vaccin și prin mesaje înregistrate, care imită identitatea unor agenții guvernamentale. Pe forumurile de pe așa-numitul dark web, vaccinurile anti-COVID-19 fac parte din bunurile ilicite tradiționale, destinate vânzării.

FBI-ul și Interpolul, dar și alte instituții au avertizat cu privire la posibilitățile de fraudă apărute în timpul pandemiei, în care anunțuri legate de vindecări și vaccinuri false, publicate pe site-uri web false, ar putea reprezenta amenințări cibernetice și un risc semnificativ pentru sănătatea sau viața oamenilor.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Din luna octombrie, numărul domeniile web care conțin cuvântul „vaccin” în combinație cu „COVID-19” sau „coronavirus” s-a dublat, ajungând la aproximativ 2.500 în noiembrie, când primele vaccinuri se apropiau de aprobare, spune firmei de securitate cibernetică Recorded Future, care urmărește frauda online privind COVID-19.

Lindsay Kaye, directorul al secției de rezultate operaționale la Recorded Future, a spus că în căutările pe care le efectuează pe dark web, echipa sa nu a întâlnit până acum niciun vaccin legitim deturnat de la unitățile de sănătate sau de la stocurile naționale.

Escrocheriile profită de ritmul vaccinărilor, care este mai lent decât cel promis, majoritatea oamenilor trebuind probabil să aștepte până în primăvară sau chiar și până în vară pentru a primi vaccinul. În Statele Unite doar aproximativ 4,5 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin, a raportat Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Este doar o mică parte din cele 20 de milioane care ar fi trebuit să fie vaccinate până la sfârșitul anului 2020, conform estimărilor anterioare ale guvernului.

Vaccinuri, arme și bani

Pe forumul Agartha, de pe dark web, au fost oferite vaccinuri false anti-COVID-19 alături de cocaină, medicamente opioide, „bani falși de înaltă calitate”, pistoale și carduri cadou. Un flacon de vaccin putea ajunge la 500 $ și chiar la 1.000 $ sau echivalentul lor în Bitcoin.

Pe un alt site web „întunecat”, un vânzător care pretindea că lucrează la „Wuhan Institute of Science” oferea vaccinuri anti-COVID-19 în schimbul unei donații și le cerea cumpărătorilor să furnizeze istoricul lor medical.

Pe Telegram, un utilizator a oferit presupuse vaccinuri de la Moderna pentru 180 de dolari și a susținut că vaccinul de la Pfizer și BioNTech ar putea fi procurat pentru 150 de dolari, iar cel de la AstraZeneca, pentru 110 dolari flaconul. Întrebat fiind cum vor fi expediate vaccinurile, creatorul contului a spus că erau transportate în „pachete cu temperatură reglementată” și pachete cu gheață, în câteva zile sau chiar peste noapte, în schimbul unei taxe suplimentare.

Întrebat despre înșelăciunile legate de vaccinuri, un purtător de cuvânt al companiei Pfizer a declarat: „Pacienții nu ar trebui să încerce niciodată să procure un vaccin online – niciun vaccin legitim nu se vinde online – ci trebuie să se vaccineze numai la centrele de vaccinare autorizate sau de către furnizorii de asistență medicală autorizați”.

Autoritățile îndeamnă publicul să raporteze orice înșelătorie legată de vaccinul anti-COVID, inclusiv persoanele care solicită bani pentru vaccin și reclamele online pentru vaccinuri.