• Tytti Tuppurainen a declarat că decizia nu a fost încă luată, dar a numit aderarea națiunii „un răspuns foarte natural” la războiul Rusiei din Ucraina.
  • Joi, se așteaptă ca președintele finlandez să își exprime opinia cu privire la oportunitatea aderării la NATO, care ar urma să fie urmată de o declarație a premierului Sanna Marin.
  • Rusia a avertizat că va reacționa dacă Finlanda – cu care împarte o graniță de peste 800 de mile – va adera la NATO.

Este „foarte probabil” ca Finlanda să solicite aderarea la NATO, a declarat ministrul finlandez pentru afaceri europene.

Luni, Tytti Tuppurainen, membru al Parlamentului finlandez, a declarat că decizia nu a fost încă luată, dar a numit aderarea națiunii „un răspuns foarte natural” la războiul Rusiei din Ucraina. Ea a adăugat că, dacă țara sa va depune într-adevăr cererea, speră ca „procesul de ratificare să fie cât mai scurt posibil”.

„Am prefera, bineînțeles, să avem o vecinătate care să fi fost fondată pe prietenie și cooperare”, a spus ea. „Dar Rusia este cea care s-a distanțat de ordinea de securitate și Rusia este cea care a declanșat războiul în Europa. Rusia este cea care a invadat în Ucraina. Acum, oamenii văd această nouă realitate și a venit timpul să se alăture NATO.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Joi, se așteaptă ca președintele finlandez, Sauli Niinistö, să își exprime opinia personală cu privire la oportunitatea aderării la NATO, care ar urma să fie urmată de o declarație a premierului Sanna Marin.

Tuppurainen a declarat, pentru CNN, că majoritatea partidelor politice din țară au discutat deja această problemă. Social-democrații – partidul lui Marin și al lui Tuppurainen – se vor reuni sâmbătă pentru a lua o decizie, care va fi ghidată de anunțul lui Marin.

„Acum că liderul țării este pe cale să ia decizia privind cererea de aderare la NATO, putem spune cu argumente bune că întreaga țară este pregătită pentru acest lucru”, a declarat Tuppurainen, subliniind sprijinul public puternic din Finlanda pentru aderarea la alianța defensivă.

Rusia a avertizat că va reacționa dacă Finlanda – cu care împarte o graniță de peste 800 de mile – va adera la NATO.

„Kremlinul nu ne dictează deciziile”, a declarat Tuppurainen pentru CNN, adăugând că ar fi „în interesul Rusiei să se comporte ca un adult în această situație”. „Am văzut acum ce fel de țară este Rusia și ce fel de regim are. Are ca lider un dictator nemilos”, a spus ea. „Nu ne mai facem niciun fel de iluzii cu privire la ceea ce pune la cale… și știm acum că poate duce un război care este la fel de josnic, nemilos și brutal cum ne putem imagina.”

Finlanda a fost un partener de lungă durată al NATO, lucru pe care oficialii SUA și NATO l-au subliniat în exprimarea sprijinului pentru aderarea națiunii, dacă aceasta va alege să aplice.