- Un cutremur puternic în România este inevitabil, spune ministrul Dezvoltării Cseke Attila.
- Statul oferă finanțare 100% nerambursabilă pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic.
- Harta cu zonele de risc seismic este publicată, utilă pentru cetățeni și autorități.
- Noua lege privind riscul seismic schimbă abordarea statului, punând accent pe siguranță.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, avertizează că România va fi lovită de un cutremur puternic. El subliniază că întrebarea nu este „dacă”, ci „când” se va produce seismul. Dar mai sunt și alte întrebări! Bucureștiul este cel mai vulnerabil oraș, cu sute de clădiri cu risc seismic ridicat.
Advertisment
Un seism major ar putea produce pagube catastrofale în Capitală, dar și în alte orașe. Ministrul afirmă că statul investește în siguranța oamenilor prin consolidarea clădirilor. Dar cum și cât? Este România pregătită să gestioneze un astfel de dezastru?
Cât de vulnerabile sunt clădirile vechi din București în fața unui cutremur puternic?
Gheorghe Pătrașcu, arhitect: „Lucrurile astea le știm de multă vreme. Așa cum spuneam odată, este o poveste fără sfârșit.
Recomandări
Din păcate s-a făcut foarte puțin în ultima vreme. Este o problemă foarte complicată, foarte complexă. Ceea ce pot aprecia este că reglementările pe care le-a dat Ministerul Dezvoltării în ultimii doi ani corespund experiențe și necesităților care au apărut de mult și care au fost verificate prin programul național foarte puțin eficient până la acest moment.
Însă din momentul ăsta cred că din punctul de vedere al legislației nu mai avem nimic de reproșat și problema de fapt se deplasează către primării. Sunt autoritățile locale care trebuie să organizeze licitații, să urmărească programe și așa mai departe.
Problema este mai gravă poate decât anticipează unii, pentru că, așa cum spunea și Ministrul, cutremurul va veni sigur, nu știm când, poate să fie peste 10 ani, peste 20, dar poate să fie și mai mult”.
Ce soluții urgente ar trebui aplicate pentru a reduce riscurile unui dezastru seismic?
„Nu trebuie decât organizare în momentul acesta pentru că baza legislativă există. A fost corectată în timp pentru că a început destul de prost.
În momentul acesta cred că avem o legislație care este poate chiar excesivă din punct de vedere al echității sociale pentru că, într-un fel, aproape favorizează acest grup de imobile vulnerabile.
Singura interdicție este a vânzării, dar statul investește 100%. Și așa cum s-a văzut din experiența anterioară, numai consolidarea, cofinanțarea nu funcționează foarte bine.
Autoritățile ezită să treacă la măsuri coercitive care ar fi absolut justificate pentru că, prin inactivitate și prin opoziție, de fapt se atentează la viața unor nevinovați”.
Citește și
- STUDIU. Cum își imaginează Generația Z bătrânețea în era tehnologiei?
- Programul Alimentar Mondial este în pericol. Ce înseamnă oprirea finanțării din partea SUA
- Nicușor Dan o ia pe urmele lui Ciucă și fură startul campaniei electorale. Cât de legal e ce face?
Partenerii noștri