• Mauna Loa ocupă mai mult de jumătate din Insula Mare din Hawaii și se ridică la 4170 de metri deasupra Oceanului Pacific.
  • Vulcanul a erupt ultima dată în martie și aprilie 1984, trimițând un flux de lavă la opt kilometri de orașul Hilo.
  • Notificarea a avertizat, pe baza evenimentelor anterioare, că etapele timpurii de erupție ale acestui vulcan pot fi foarte dinamice.

O erupție a început în caldera de vârf a vulcanului Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, anunță serviciul de activitate vulcanică al Serviciului Geologic al SUA (USGS).

„În acest moment, fluxurile de lavă sunt conținute în zona de vârf și nu amenință comunitățile aflate în aval”, se arată în notificarea de duminică seară.

Cu toate acestea, notificarea a avertizat, pe baza evenimentelor anterioare, că etapele timpurii de erupție ale acestui vulcan pot fi foarte dinamice, iar locația și avansul fluxurilor de lavă se pot schimba rapid.

Recomandări

FOȘTII ȘEFI SRI AJUNG SUB CONTROL JUDICIAR
SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI
THE ECONOMIST ÎI IA INTERVIU LUI SCHOLZ
CHINA ORGANIZEAZĂ EXERCIȚII MILITARE
FERRARI PREGĂTEȘTE UN MODEL UNIC
SFÂNTUL MILENIAL

Nivelul de alertă a vulcanului a fost ridicat de la „recomandare” la „avertizare”. Notificarea a adăugat că Observatorul Vulcanic Hawaiian (HVO) va efectua o recunoaștere aeriană cât mai curând posibil pentru a evalua pericolele și a descrie mai bine erupția.

Peste o duzină de cutremure cu magnitudinea de peste 2,5 grade au lovit regiunea în ultimele două ore, potrivit USGS, unul dintre ele având o magnitudine de 4,2 grade.

Mauna Loa, care ocupă mai mult de jumătate din Insula Mare din Hawaii și se ridică la 4170 de metri deasupra Oceanului Pacific, a erupt ultima dată în martie și aprilie 1984, trimițând un flux de lavă la opt kilometri de orașul Hilo.