• Estonia l-a convocat marţi pe ambasadorul rus pentru a protesta faţă de o încălcare „extrem de gravă” a spaţiului său aerian de către un elicopter rusesc.
  • Este a doua oară în mai puţin de două săptămâni când Tallinn îl mustră pe trimisul Moscovei.
  • De asemenea, şi-a exprimat solidaritatea cu Lituania, o altă naţiune baltică, despre care Moscova spune că va fi pedepsită, pentru că a interzis tranzitul unor bunuri către exclava rusă Kaliningrad.

Ministerul estonian de externe a declarat că elicopterul rusesc a survolat fără permisiune în sud-estul ţării pe 18 iunie.

„Estonia consideră că acesta este un incident extrem de grav şi regretabil care, fără îndoială, provoacă tensiuni suplimentare şi este complet inacceptabil”, a declarat acesta într-un comunicat, reiterând apelurile pentru ca trupele ruseşti să părăsească Ucraina, conform Reuters.

„Rusia trebuie să înceteze să îşi ameninţe vecinii şi să înţeleagă că preţul agresiunii pe care Rusia a lansat-o împotriva Ucrainei este într-adevăr ridicat”, a adăugat aceasta.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Un aliat de top al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat Lituaniei că va avea de suferit dacă va interzice tranzitul de bunuri sancţionate de Uniunea Europeană pe teritoriul său către şi dinspre Kaliningrad.

De asemenea, Estonia l-a convocat pe ambasadorul rus pe 10 iunie, după laudele lui Putin la adresa unui conducător rus din secolul al XVIII-lea care a capturat un oraş care acum este estonian. 

Estonia, Lituania şi Letonia au aparţinut Imperiului Rus înainte de a obţine independenţa în urma Primului Război Mondial. În 1940, Uniunea Sovietică a anexat cele trei state baltice, care nu şi-au recăpătat independenţa până în 1991.

Autor: Iulian Moșneagu