• Busola electorală” este o platformă online şi o poţi accesa gratuit.
  • A fost creată de cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
  • Au colaborat la proiect cu specialiști de la universități din SUA și Olanda.
  • În doar trei zile peste 50.000 de români au accesat platforma.
  • Busola electorală a fost creată pentru alegerile parlamentare.

Alegerile parlamentare bat la uşă, iar profesorii de la “Babeş-Boioi” doresc să predea câteva minute de educaţie politică.

Busola electorală” îţi permite să îţi compari preferinţele politice cu programele partidelor. E o plarformă online, care poate fi accesată gratuit.

În urma unui test de câteva minute, afli dacă eşti un om de dreapta sau unul de stânga. Mai afli şi care sunt partidele în care te poți regăsi. Rezultatul testului te poate ajuta să te hotărăști unde pui ştampila la vot.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

„Aceste aplicaţii arată urilizatorilor de fapt unde anume se plasează ei în spaţiul politic din România. Pentru unii utilizatori ai acestei platforme s-ar putea ca rezultatul să fie surprinzător. Unii să se identifice cu acest rezultat, alţii mai puţin, dar asta nu înseamnă că rezultatele nu sunt valide”, explică Mihnea Stoica, lector universitar UBB.

Miruna a acceptat provocarea şi a făcut testul.

Sunt chiar curioasă unde mă situez eu pe harta ideologiilor, aşa că o să facem acest test. Statul ar trebui să intervină cât mai puţin posibil în economie.”, spune Miruna Merlușcă, alegătoare.

Nu a durat mult și Miruna a aflat rezultatul testului. A rămas surprinsă.

“Am vrut imediat să completez din pură curiozitate şi ca să văd cumva dacă partidele mai ţin cont de ideologii politice sau nu şi atunci să văd eu unde m-aş situa. Economic m-am situat pe dreapta, ceea ce ştiam că aşa este şi sunt total de acord cu asta, pe cealalată axă, pe verticală sunt mai mult spre liberal. Asta nu ştiam despre mine. Tot timpul m-am considerat că sunt aşa puţin mai spre conservator”, a mai adăugat aceasta.

Românii au testat busola și la alegerile din Statele Unite. Luna trecută au avut posibilitatea să-și compare preferințele politice cu cele ale lui Donald Trump și Joe Biden. Aplicația a purtat denumirea de Trump-metru.

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!