• Moneda Euro a pierdut 10% față de dolar în acest an și a atins noi minime ale ultimilor șapte ani în raport cu francul elvețian și a scăzut față de lira sterlină și yen.
  • Economiștii se așteaptă ca zona euro să intre în recesiune mai repede decât alte piețe monetare.
  • Banca Centrală Europeană (BCE) se luptă deja cu o inflație record, deoarece o monedă slabă alimentează prețurile de import.

Analiștii prezic că moneda unică Euro, care marți a atins cel mai slab nivel din 2002, va scădea în curând la paritate.

O avalanșă de dolari, pe măsură ce riscurile de recesiune globală se amplifică, a lăsat alte valute afectate, iar euro a fost călcat în picioare mai mult decât majoritatea, în timp ce creșterea prețurilor la gazele europene agravează temerile legate de creșterea economică.

Euro este considerat deosebit de vulnerabil, având în vedere dependența mare a Germaniei, Italiei și a altor state membre de gazul rusesc, precum și temerile că majorările considerabile ale ratelor Băncii Centrale Europene ar putea reaprinde o nouă criză a datoriilor din zona euro.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Euro a pierdut 10% față de dolar în acest an și, la 1,0238 dolari, este aproape de punctul de paritate crucial din punct de vedere psihologic, pe care l-a văzut ultima dată la mijlocul anului 2002, când avea doar trei ani.

CUrsul Euro – încă o provocare pentru Banca Centrală Europeană

De asemenea, a atins noi minime ale ultimilor șapte ani în raport cu francul elvețian și a scăzut față de lira sterlină și yen, dar puțini observatori sunt dispuși să spună că a atins încă un minim.

Prețurile în creștere ale gazelor și avertismentele privind o reducere importantă a aprovizionării Rusiei provoacă îngrijorarea cu privire la o criză energetică europeană majoră în această iarnă.

Economiștii se așteaptă ca zona euro să intre în recesiune mai repede decât rivalii. Experții se așteaptă ca economia euro să intre în recesiune până în trimestrul al treilea, cu o scădere totală a PIB-ului de 1,7%.
Prăbușirea euro este o altă bătaie de cap pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care se luptă cu o inflație record, deoarece o monedă slabă alimentează prețurile de import.