- 74% dintre cetățenii UE consideră că apartenența la UE aduce beneficii.
- Apărarea și securitatea sunt priorități majore pentru cetățenii europeni, dar și pentru români.
- 62% dintre europeni doresc ca Parlamentul European să aibă un rol mai important.
- Pentru cetățenii din România prioritățile sunt siguranța alimentară și agricultura (32%) și apărarea și securitatea (31%).
- Nouă din zece (89%) cetățeni ai UE (75% dintre români) afirmă că statele membre ale UE ar trebui să fie mai unite pentru a face față provocărilor globale actuale.
70% dintre români sunt de părere că țara lor beneficiază de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană, arată un sondaj Eurobarometru.
Advertisment
Potrivit aceluiaşi sondaj realizat de Parlamentul European, cetățenii europeni își doresc ca Uniunea Europeană să acorde mai multă atenție apărării și securității. 36% dintre cetățeni consideră că aceste domenii ar trebui să fie principalele priorități pentru UE. De asemenea, 74% dintre europeni consideră că țara lor beneficiază de statutul de membru al UE. Sondajul a fost Eurobarometru a fost realizat pe baza datelor colectate din întreaga UE în iarna anului 2025.
66% dintre cetățenii UE consideră că Uniunea ar trebui să își asume un rol mai important în protejarea lor în fața crizelor globale și a riscurilor de securitate. În România, doar 47% dintre respondenți împărtășesc această opinie, însă 75% dintre români consideră că statele membre ar trebui să fie mai unite pentru a face față provocărilor globale. Nouă din zece (89%) cetățeni ai UE sunt de aceeași părere.
Recomandări
Printre prioritățile menționate de cetățenii europeni se numără apărarea și securitatea (36%), competitivitatea, economia și industria (32%), dar și independența energetică (27%) și securitatea alimentară (25%). În România, cetățenii pun accent pe securitatea alimentară și agricultură (32%), dar și pe apărare și securitate (31%).
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că europenii doresc ca UE să fie mai puternică și să răspundă provocărilor cu acțiuni ferme. „Două treimi dintre europeni doresc ca UE să joace un rol mai important pentru asigurarea protecției lor. Europa trebuie să fie mai puternică, astfel încât cetățenii noștri să se simtă în siguranță”, spune Metsola.
Citește și
- Simularea examenului de Bacalaureat continuă azi cu proba obligatorie a profilului. 123.000 de elevi de clasa a XII-a sunt înscriși
- Guvernul elvețian testează de 5 luni un chatbot personalizat. Cum funcționează Gov-GPT
- Statutul social nu mai este dat de mașina pe care o conduci. O bibliotecă bine organizată este noul trend