• Furtuna Boris a provocat inundații severe în Europa Centrală și de Est, având consecințe tragice în România, Republica Cehă și Polonia.
  • Serviciile de urgență din diverse țări, inclusiv Cehia și Polonia, au implementat măsuri de apărare.
  • Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat că aceste evenimente extreme sunt o consecință a schimbărilor climatice.

Serviciile de urgență consolidează apărarea împotriva inundațiilor în Europa Centrală și de Est, după ce ploile torențiale au umflat râurile și au avariat mii de case, scrie BBC.

Ciclonul Boris s-a dovedit mortală în România, unde patru persoane au fost ucise în timpul inundațiilor din regiunea de sud-est a Galațiului.

În Republica Cehă, inundațiile au dus la evacuări, iar 51.000 de gospodării din zonele nordice ale țării au fost afectate de pene de curent, potrivit companiei cehe de electricitate CEZ. Bariere împotriva inundațiilor au fost ridicate în capitala Praga.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

De asemenea, Polonia a evacuat câteva persoane din Glucholazy, un oraș din apropierea graniței cu Cehia, după ce un râu a ieșit din matcă.

„Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, care sunt tot mai prezente pe continentul european, cu consecințe dramatice”, a declarat sâmbătă Președintele României, Klaus Iohannis.

Precipitațiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca și în cea mai mare parte a lumii, din cauza schimbărilor climatice. O atmosferă mai caldă poate reține mai multă umiditate, ceea ce poate duce la precipitații mai abundente. Primarul din Slobozia Conachi, un sat din regiunea Galați din România, a declarat că 700 de case au fost inundate. „Aceasta este o catastrofă de proporții epice”, a declarat Emil Dragomir.

În Glucholazy, în regiunea Opole din sud-vestul Poloniei, pompierii au stivuit saci de nisip în timp ce locuitorii erau evacuați. Un efort similar are loc în Cracovia, al doilea oraș ca mărime din Polonia, unde locuitorilor li s-au oferit saci de nisip pentru protecția împotriva inundațiilor.

Locuitorul din Glucholazy, Piotr Jakubiec, a declarat că a pregătit saci de nisip și pompe pentru a devia apa, dar că este „imposibil de prevăzut ce se va întâmpla”.

În orașul Wroclaw, mii de locuitori au fost nevoiți să folosească scările blocurilor înalte, deoarece lifturile au fost închise ca măsură de precauție în caz de inundații, a raportat presa locală.

În Republica Cehă, un baraj s-a rupt sâmbătă în regiunea Boemia de Sud a țării. Ministrul Mediului, Petr Hladik, i-a îndemnat pe cei din zonele cele mai afectate să se pregătească să își părăsească locuințele. Hladik a declarat că solul este saturat, iar apa de ploaie rămâne la suprafață, ceea ce crește riscul de inundații bruște. Se așteaptă ploi în Republica Cehă până marți, a spus Ministrul.

Prim-ministrul ceh, Petr Fiala, a declarat că țara se pregătește pentru „un weekend dificil”. Autoritățile au ridicat ziduri de protecție din saci de nisip și bariere metalice.

Meciurile de fotbal din primele două ligi ale țării programate pentru acest weekend au fost anulate.

Citește și