Europa e în pericol de a deveni o „colonie digitală”. De ce Europa pierde cursa pentru A.I.

Europa este pe cale să piardă competiția pentru inteligenta artificială și riscă să devină o „colonie digitală” din cauza progreselor „insuficiente” în domeniul inteligenței artificiale, în comparație cu SUA și China, arată un raport al autorităților franceze.

Raportul subliniază „puterea hegemonică” a Statelor Unite ale Americii în ceea ce privește inteligența artificială și riscurile pe care aceasta le prezintă pentru Europa.

Ce ne mai spune acest raport?

Reglamentarea Uniunii Europene privind inteligență artificială este insuficientă pentru a compara cu progresele înregistrate de Statele Unite și China în exploatarea acestei tehnologii. Asta spun registratorii francezi în raport.

Oficiul parlamentar francez pentru evaluarea științifică și tehnologică, un organism independent din cadrul Parlamentului, a evidențiat modul în care Franța și alte țări europene se compară în ceea ce privește inteligența artificială. 

Provocarea este una de suveranitate digitală pentru a evita să devenim o simplă colonie digitală, afirmat unul dintre cei trei autori ai raportului în cadrul unei conferințe de presă. Una europeană se concentrează în prezent pe reglementarea inteligenței artificiale, dar acest lucru este insuficient.

Exista totuși acțiuni concrete ale actorilor europeni în domeniu, pentru a recupera întârzierile?

Raportul vine înaintea unui summit de acțiune privind inteligența artificială organizată în Franța în februarie anul viitor, care își propune să reunească părți interesate ale ecosistemului inteligenței artificiale din toate mediile. 

Parlamentarele au menționat în raport că nici o putere nu este în prezent în măsură să controleze întregul lanț valoric doar pe piața sa internă, ceea ce i-ar oferi o suveranitate alea în domeniul inteligenței artificiale. De exemplu, două-treim din cipurile de calculatori din Statele Unite provin din Taiwan.

Cu toate acestea, companiile europene sunt absente în unele părți ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi fabricarea unităților de procesare grafică sau a semiconductorilor. Raportul a remarcat, de asemenea, că există un exod al creierelor din țările europene în favoarea companiilor americane. 

Ce recomandări face acest raport?

Potrivit Palatului Elysee, summitul pe care îl organizează Franța în februarie, se va concentra pe construirea unui sector al inteligenței artificiale care să fie în interesul publicului.

Înaintea evenimentului, grupul parlamentar francez a prezentat mai multe recomandări privind inteligența artificială. Una dintre acestea ar fi reunirea multiplelor proiecte de guvernanță globală în cadrul unei singure organizații. Autorii sugerează și plasarea acestora sub umbrela organizației Națiunilor Unite.

O altă recomandare la nivel internațional este lansarea unui proiect european în domeniul inteligenței artificiale care să includă Franța, Germania, Țările de jos, Italia și Spania. Dar până la urmă, poate mai sunt și alți candidați.

Exit mobile version