• Oficialii serviciilor de informații din toată Europa au intrat în alertă
  • Un om de știință a fost condamnat pentru spionaj
  • Acesta ar fi lucrat pentru guvernul chinez

Oficialii serviciilor de informații din toată Europa au intrat în alertă. Un om de știință a fost condamnat pentru spionaj. Acesta ar fi lucrat pentru guvernul chinez, relatează Business Insider.

Tarmo Kõuts, în vârstă de 57 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare în Estonia. Se pare că acesta fusese arestat în secret în septembrie 2020, iar acum a fost găsit vinovat.

Vestea i-a alarmat pe oficialii serviciilor de informații din Europa întrucât se cunoaște faptul că omul de știință avea legături cu armata estonă. Tarmo Kõuts ar fi lucrat pentru China încă din 2018 timp în care primise aproximativ 20.000 de dolari și mai multe vacanțe de lux, potrivit procurorilor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Un oficial baltic anonim a susținut că strategia lor se concentra mai mult împotriva rușilor, dar el avertizase și în privința Chinei, a cărei influență a crescut semnificativ în ultimii ani.

Luna trecută, Lituania a interzis utilizarea software-urilor de securitate din partea dezvoltatorilor chinezi. În acest timp, oficialii estoni au declarat că atât Rusia, cât și China, reprezintă amenințări în acest sens.

Un raport din februarie 2019 al oficialilor de externe UE a stabilit că cel puțin 250 de spioni chinezi și până la 300 de agenți de informații din alte națiuni se aflau în Bruxelles.

„Atunci ne-am dat seama. China nu numai că are cei mai mulți spioni, dar este posibil ca majoritatea spionilor să fie chinezi”, a spus un oficial belgian sub protecția anonimatului.