• Mai multe ţări europene renunţă la restricţiile legate de COVID-19.
  • În Suedia, cerinţele privind distanţarea socială, utilizarea certificatului pentru vaccin şi limitele privind numărul de persoane care pot participa la un eveniment au fost ridicate.
  • Danemarca a devenit prima ţară din UE care a renunțat la restricții, la 1 februarie.
  • Decizia vine în mare parte pentru că rata de vaccinare este ridicată.

Mai multe ţări europene renunţă la restricţii, în ciuda faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă guvernele să îşi protejeze oamenii folosind fiecare instrument aflat la dispoziţie.

Care sunt țările care relaxează restricțiile?

În Suedia, cerinţele privind distanţarea socială, utilizarea certificatului pentru vaccin şi limitele privind numărul de persoane care pot participa la un eveniment au fost ridicate în această săptămână.

Danemarca a devenit prima ţară din UE care a renunțat la restricții, la 1 februarie, în ciuda creşterii numărului de cazuri.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Norvegia a ridicat, de asemenea, „un număr mare de măsuri împotriva COVID-19”, dar şi-a păstrat recomandarea de a fi respectată regula distanțării sociale.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson le-a spus săptămâna aceasta parlamentarilor că guvernul său intenţionează să ridice, la sfârşitul acestei luni, obligaţia legală pentru persoanele infectate cu SARS–CoV–2 de a se autoizola.

De ce au decis aceste țări să renunțe la restricții?

În mare parte pentru că rata de vaccinare este ridicată și pericolul de infectare mult mai diminuat.

Guvernul suedez a declarat că situaţia este suficient de stabilă pentru eliminarea treptată a măsurilor de control al infecţiilor.

În Suedia, 73% din populaţie este complet vaccinată. Guvernul danez a afirmat într-un comunicat din ianuarie: „COVID-19 nu ar trebui să mai fie catalogată drept o boală critică din punct de vedere social”.

În Danemarca, mai mult de 80% din populaţie este complet vaccinată împotriva virusului. Aproximativ 85% din populaţia eligibilă a Regatului Unit – cei cu vârsta de peste 12 ani – este complet vaccinată cu două doze, în timp ce două treimi au primit o injecţie de rapel.