- Economiştii afirmă că lipsa planurilor bugetare înseamnă că economiile majore ale Europei nu se vor putea concentra pe deplin asupra politicilor care vizează expansiunea economică.
- În prezent, nici Franţa, nici Germania nu au un buget pentru 2025 în vigoare.
- Franţa şi Germania se confruntă cu provocări economice diferite.
Europa se confruntă cu multe probleme. Poate prea multe pentru o rezolvare simplă. Crizele politice, competitivitatea scăzută, prețurile mari la energie și creșterile economice slabe sunt doar câteva dintre ele. De aceea, europenii trebuie să se pregătească pentru un an greu în 2025, atenționează analiștii economici, scrie CNBC.
Economiştii afirmă că lipsa planurilor bugetare înseamnă că economiile majore ale Europei nu se vor putea concentra pe deplin asupra politicilor care vizează expansiunea economică, continuând o tendinţă îngrijorătoare în ultimii ani de creştere anemică.
„Situaţia de astăzi este diferită de precedenta criză [a datoriilor suverane] în măsura în care cele mai acute probleme ale Europei nu mai sunt concentrate în economii mai mici precum Grecia. În schimb, sunt cele mai importante două economii ale Europei care se confruntă cu dificultăţi”, a declarat Neil Shearing, economist şef de grup la Capital Economics, într-o analiză din decembrie.
„Europa se confruntă cu un declin continuu fără o reformă fundamentală în centrul său”, a spus Shearing, menţionând că, dacă aceasta nu se realizează, „este dificil să scăpăm de concluzia că viitorul Europei este unul cu o creştere foarte scăzută, cu preocupări continue privind sustenabilitatea fiscală şi cu un sentiment tot mai scăzut de poziţie într-o lume caracterizată din ce în ce mai mult de o rivalitate între SUA şi China“.
În prezent, nici Franţa, nici Germania nu au un buget pentru 2025 în vigoare, pe fondul luptelor politice interne care au dus în cele din urmă la căderea guvernelor lor.
Noi alegeri urmează să aibă loc în Germania în februarie, iar analiştii pariază pe noi alegeri parlamentare în Franţa în vara anului viitor. Ţările operează în prezent cu bugete provizorii, după ce au transferat în acest an prevederile privind impozitarea şi cheltuielile pentru 2024, şi nu se ştie când vor conveni asupra unui buget pentru 2025.
Franţa şi Germania se confruntă cu provocări economice diferite, reflectând atât pericolele cheltuielilor excesive, cât şi pe cele ale cheltuielilor insuficiente.