- Germania se pregătește de război.
- Guvernul Germaniei le cere companiilor să se doteze cu generatoare electrice.
- La fiecare sută de angajați, firmele vor pregăti cel puțin cinci șoferi de camion.
Tot mai multe țări din Europa au început pregătirile pentru război. Într-un document de 1.000 de pagini, intitulat „Operations-plan Deutschland”, Germania și-a actualizat planurile de mobilizare și este pregătită să găzduiască 800.000 de militari aliaţi. Companiile trebuie să stocheze generatoare diesel și să pregătească cinci șoferi de camion la fiecare 100 de angajați.
Advertisment
Cât de îngrijorătoare sunt pregătirile pentru război?
Pregătirile sunt îngrijorătoare. Toate acțiunile pe care Rusia le desfășoară sunt îngrijorătoare, deoarece toată lumea este de acord că Rusia nu se va opri la Ucraina. Am văzut declarațiile secretarului general NATO, și ale celui care a fost, dar și ale actualului.
Am văzut declarațiile șefilor de state, am văzut o declarație a șefului statului major al Apărării din România, care spunea chiar în această vară la o expoziție de tehnică militară din Băneasa, că după estimările de la MApN, conflictul va escalada. Astfel, toată lumea se pregătește pentru că războiul din Ucraina, sau mai degrabă, dorințele expansioniste ale Rusiei nu se va opri doar la Ucraina. Din punct de vedere al Germaniei, aceasta este cel mai important hub logistic al NATO din Europa.
Recomandări
În Germania sunt staționați de regulă 35.000 de militari americani, dar și soldați din alte țări. Tot acolo vin de peste ocean echipamentele militare ce urmează să plece mai departe. În acest document de 1.000 de pagini nu este doar despre pregătirea Germaniei pentru a se apăra pe sine, dar este vorba și de pregătirea Germaniei pentru a asigura apărarea celorlalte țări euorpene, în special a celor din Estul continentului.
În document se arată că 800.000 de militari aliați vor fi găzduiți și că parte din ei vor fi antrenați. De asemenea, foarte multe echipamente și bineînțeles coloane de militari pot să plece din Germania către celelalte țări, în special din Estul Europei, unde se preconizează că vor fi conflicte în următorii ani.
Pe lângă pregătirea pentru război, astfel de acțiuni, bineînțeles, au și un rol de descurajare, îi arată lui Putin că Europa este gata de război, tocmai pentru a-i tăia din fașă orice dorință de invazie a vreunui țări. Am văzut că și în Marea Britanie, premierul spunea că armata este pregătită oricând să ia apărarea unei țări aliate din Estul continentului. Sunt mesaje pe care aliații le trimit către Moscova ca să arate că suntem gata de o confruntare în cazul în care Putin cumva îndrăznește atace una dintre țările din NATO.
Care este poziția Guvernului României?
Guvernul României acționează pe mai multe părți. Acționează, în primul rând, pentru garanții suplimentare de securitate. Faptul că suntem în NATO nu este de ajuns. NATO a dislocat în România două grupuri de luptă: este unul american la Kogălniceanu și mai este unul aliat condus de Franța în centrul țării, în poligonul din Cincu, în județul Brașov.
De asemenea, avem aeronave, avem structuri de apărare antiaeriană, cum este sistemul Mamba de la capul Midia. Aceasta este o primă fațetă. Fațeta a doua este pregătirea României pentru apărare, fiindcă, în afară de obligația articolului 5 de apărare a altei țări, există și obligația articolului 3 în care fiecare țară trebuie să fie pregătită să se apere singură.
România are foarte multe lipsuri la acest capitol. Țara noastră are în acest moment doar 60.000 de militari, un număr foarte mic. La începutul mandatului, ministrul actual al apărării promitea că va face demersuri pentru a crește numărul de militari la 120.000. Nu a făcut nimic. Șeful statului major general, Gheorghiță Vlad a cerut încă de la începutul anului ca un proiect de lege privind serviciul militar voluntar să fie aprobat. El este blocat, fie la ministerul apărării, fie la guvern, de un an de zile.
Acestea sunt inadmisibile. România fie nu are adăposturi, fie românii nu știu exact unde să meargă. Miercurea era o sirenă care ne deranja, dar nimeni nu știa unde se ducă. Lista este foarte lungă. România și Bulgaria trebuie să se grăbească în construirea coridoarelor de mobilitate militară, deoarece, pe lângă Germania, pe noi ne interesează al doilea hub logistic NATO, cel din Grecia, pe unde ar veni trupele către noi.
În acest mod, planuri are și Armata României, cum are și Armata Germaniei. Ideea este că trebuie să fie puse și în practică, și să și lucreze împreună cu societatea civilă, așa cum face Germania, de exemplu, în reprezentanța armatei. Aceasta merge la companii și le dă diferite sfaturi. În același fel ar trebui să facă și România.
Citește și
- Comisia Europeană publică Starea Sănătății în Uniunea Europeană. Majoritatea europenilor se hrănesc nesănătos și se mișcă puțin
- Matt Gaetz se retrage deja din Administrația Trump, unde urma să fie procuror general
- Marcel Ciolacu neagă acuzațiile nervos, dar dovezile apar în cazul Nordis: „Nu vreți să terminați cu minciuna?”
Partenerii noștri