• Coreea de Sud a anunţat ieri că din 5 ianuarie va cere călătorilor din China să prezinte testul negativ.
  • Statele Unite se pregătesc să le solicite celor care debarcă din China să prezinte un test negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de plecare.
  • Guvernul italian a fost primul din Occident care a reintrodus – miercurea trecută – obligaţia testului rapid anti-COVID pentru toţi pasagerii care sosesc din China.

Explozia de cazuri de COVID din China a pus UE în gardă: după Spania, şi Italia impune restricţii. La nivel non-UE, India extinde restricţiile şi la cei care sosesc din Japonia, Hong Kong şi Singapore. Tokyo şi Seul restricţionează zborurile din Beijing.

Beijingul reacţionează la restricţiile impuse de unele ţări, inclusiv Spania şi Italia, pentru călătorii din China. Le numeşte „discriminatorii” şi „nefondate”, „o altă ocazie de a ne defăima”. Referirea este la decizia de a efectua teste anti-Covid pe aeroport pentru călătorii care sosesc din China. Măsuri luate de teama că proliferarea virusului într-o populaţie neimunizată – vaccinată cu seruri ineficiente şi care nu a avut aproape nicio expunere anterioară la virus din cauza politicii Zero COVID.

SUA ia măsuri din 5 ianuarie

Statele Unite se pregătesc să le solicite celor care debarcă din China să prezinte un test negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de plecare. Dar măsura, anunţată miercurea trecută, va intra în vigoare abia din 5 ianuarie. În nord-estul ţării, subvarianta Omicron, XBB.1.5, a devenit rapid dominantă, probabil responsabilă pentru saltul infecţiilor din ultima săptămână.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

Italia s-a grăbit

Guvernul italian a fost primul din Occident care a reintrodus – miercurea trecută – obligaţia testului rapid anti-COVID pentru toţi pasagerii care sosesc din China. Pentru ei, aeroportul milanez din Malpensa prevedea deja tamponul opţional pe 26 decembrie. Cei care vor fi testaţi pozitiv vor fi plasaţi în carantină.

UE cere timp

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor consideră deocamdată o verificare obligatorie la nivel european a simptomelor Covid pentru călătorii din China „nejustificată”, având în vedere că nivelurile de imunitate şi vaccinare ale ţărilor europene „sunt relativ ridicate”. „Variantele care circulă în China sunt cele care circulă deja în UE” şi de aceea controalele la nivelul Uniunii Europene nu sunt considerate momentan necesare.

Elysée a anunţat că Franţa intenţionează să acţioneze „în mod coordonat cu celelalte state membre ale Uniunii, aşa cum a făcut întotdeauna de la începutul crizei de sănătate”, prin urmare nu va introduce nicio restricţie în mod independent.

Pentru guvernul german, valul actual de infecţii cu Covid din China nu este un motiv suficient pentru a impune noi măsuri de intrare, deoarece nu ar exista indicii privind o nouă variantă a virusului mai periculoasă decât cea care se răspândeşte în Germania.

Spania urmează Italia

Roma urmează în schimb Madridul, care va cere călătorilor din China un test Covid-19 negativ sau certificatul complet de vaccinare. Ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, anunţând măsura, a evidenţiat că există o „îngrijorare comună la nivel internaţional şi naţional” cu privire la evoluţia infecţiilor în China şi dificultatea de a face o evaluare „corectă” a situaţiei din cauza Informaţii disponibile limitate: există îngrijorarea că noi variante care nu sunt controlate sau diferite de cele existente s-ar putea răspândi în ţară, a spus el.

În Japonia, tampon şi restricţii de zbor

În Asia, mai multe ţări au luat măsuri. Ieri, Japonia a început să solicite teste anti-Covid tuturor pasagerilor care sosesc din China. pozitivi vor fi plasaţi în carantină timp de până la şapte zile în unităţi desemnate şi probele lor vor fi secvenţiate. Guvernul de la Tokyo se confruntă deja cu o creştere record a numărului de cazuri şi decese (peste 400 pe zi) în ţară.

Zborurile directe între China şi Japonia vor fi limitate pentru moment la patru aeroporturi majore japoneze, au spus oficialii guvernamentali. Zborurile din Hong Kong şi Macao vor putea ateriza pe alte trei aeroporturi, cu condiţia să nu existe pasageri care au fost în China continentală în cele şapte zile dinaintea zborului. Autorităţile din Hong Kong au considerat restricţiile „nerezonabile” şi au cerut autorităţilor japoneze să le ridice.

India extinde măsurile dincolo de China

Guvernul indian a anunţat că, începând de duminică, călătorii din China (inclusiv Hong Kong), Japonia, Coreea de Sud, Singapore şi Thailanda vor trebui să prezinte un test anti-COVID negativ, pentru a putea intra în ţară.

Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda

Coreea de Sud a anunţat ieri că din 5 ianuarie va cere călătorilor din China să prezinte testul negativ. De luni, vor trebui să facă şi testul şi după o zi de la sosirea în Coreea de Sud. Seulul va limita, de asemenea, numărul de zboruri din China şi vizele pe termen scurt pentru cetăţenii chinezi, cu excepţia celor care vizitează din motive diplomatice, de afaceri esenţiale sau umanitare, cel puţin până la sfârşitul lunii februarie.