• Uniunea Europeană va izola zonele roșii
  • Germania a confirmat primul caz din tulpina braziliană
  • Franța cere de luni un test negativ celor care intră în țară

Europa se pregătește să suspende libera circulație în zonele cu focare de Covid-19, scăpate de sub control. Franţa va cere, de duminică, un test negativ la intrarea în țară și UK ia serios în calcul închiderea frontierelor.

Deocamdată nu se vorbeşte despre granite inchise, dar suntem foarte aproape de apariţia unor zone carantinate şi izolate de restul lumii. Țările comunitare au pactat interzicerea circulației în aceste zone, iar Comisia Europeană pune acum la punct protocolul la nivel european. Vor fi izolate doar regiunile care ajung în zonă roşie a semaforului ECDC, iar deplasările vor fi permise doar pentru muncă și cauze justificate.

Apariția variantelor britanică, africană si braziliană s-a produs exact în perioada Crăciunului, iar aceste tulpini sunt extrem de infecțioase. Iar ECDC-ul observă cum crește rata de infectare la toate grupele de vârstă, dar şi numărul internarilor. În 13 țări europene indicele de infectare s-a dublat în decurs de o săptămănă. Autoritățile sanitare europene au cerut statelor membre să-și pregătească spitalele pentru o nouă avalanșă.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Se mai discută și alte opțiuni, pe lângă carantina regională. Miniştrii sănătăţii care au participat la ultima videoconferinţă acceptă să ofere mai multe teste rapide antigen și să recunoască reciproc probele PCR care se fac in statele membre. Vaccinarea desigur este obiectul numarul 1 pentru toate ţările, iar lideri precum spaniolul Pedro Sanchez susţin crearea certificatului de vaccinare pentru cei care au fost imunizaţi. Între timp, Franța a anunţat deja cţ va cere tuturor vizitatorilor un test PCR, iar Marea Britanie se pregăteşte să închidă graniţele.