Europa se trezeşte la realitate după ultimele atentate teroriste

Sursă foto: Profimedia
  • Atacurile sălbatice de la Paris, Nisa şi Viena i-au pus pe gânduri şi pe liderii europeni, care au avut deja un mini-summit despre lacunele securităţii antiteroriste.
  • În acelaşi context, la Viena s-au adus primele omagii victimelor atentatelor de acum o săptămână
  • Poliţia din Austria a făcut, luni, 60 de raiduri antiteroriste. Arestaţii au conexiuni cu Hamas şi Frăţia Musulmană. 
  • Operaţiunea nu are legătură cu atacurile de la Viena
  • 10 suspecţi sunt cercetaţi pentru atentatul de săptămâna trecută

Imaginile şocante de la atacurile de la Viena nu pot fi uitate de nimeni, dar mai ales de premierul austriac, Sebastian Kurz. Acesta a cerut o reacţie coordonată din partea Europei la noile strategii folosite de teroriştii străini.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: „Avem mii de oameni care au încercat să părăsească Europa în ultimii doi ani ca să ucidă în Siria, Irak sau altundeva. Unii s-au întors, alţii au fost arestaţi de autorităţi şi nu au putut să plece. Dar aveau obiectivul să ucidă în Siria şi Irak. O parte sunt încă în închisoare, dar alţii sunt iarăşi liberi. Aceşti oameni sunt bombe cu ceas”.

 Sebastian Kurz a avut o videoconferinţă cu cancelarul german Angeka Merkel, cu preşedintele Franţei, Emanuel Macron, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Drept urmare, summitul european din 19 noiembrie va discuta şi problema teroriştilor care se infiltrează în spaţiul european de liberă circulaţie.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: „Doar atunci când controlăm cine poate şi cine nu poate să intre în Uniunea Europeană putem să garantăm securitatea în zona Schengen”.