• Economia se îndreaptă deja către recesiuni fără precedent, în Europa.
  • Cehia cheamă în spitale studenții de la Medicină.
  • Premierul britanic Boris Johnson, forțat de opoziție să introducă un nou „lockdown” în Anglia.

Majoritatea statelor europene extind restricțiile din viața socială, pentru a închide școlile, intervențiile chirugicale devin din ce în ce mai rare, iar spitalele convoacă tot mai mulți studenți din facultățile de medicină. Toate acestea pentru că autoritățile sunt copleșite și înfruntă scenariul de coșmar în privința COVID-19, în prag de iarnă, anunță Reuters.

Majoritatea guvernelor au diminuat blocajele pe timpul verii tocmai pentru a începe revigorarea treptată a economiei. Însă, economia se îndreaptă deja către recesiuni fără precedent și pierderi de locuri de muncă încă din primul val al pandemiei.

Odată cu reluarea activităților din viața de zi cu zi, numărul de infectări cu SARS-CoV-2 a explodat brusc pe „Bătrânul Continent”. Restaurantele și barurile au fost primele care s-au închis în debutul celui de-al doilea val pandemic. Dar, în prezent, ratele de infectare testează și hotărârea guvernelor de a menține deschise școlile și asistența medicală non-COVID.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Republica Cehă a optat integral pentru învățământul la distanță și are în plan să cheme în ajutor mii de studenți la Medicină. Spitalele reduc procedurile medicale non-urgente pentru a elibera paturile. „Uneori suntem foarte aproape să plângem”, a spus Lenka Krejcova, asistentă medicală la spitalul Slany de lângă Praga.

„Nu am informații bune. Suntem în pragul dezastrului”, a declarat imunologul Pawel Grzesiowski din Polonia, țară care a raportat, miercuri, 6.526 de infecții și 116 decese.

Germania, Marea Britanie și Franța au rezistat până acum presiunii de închidere a școlilor. Acest „lockdown” al instituțiilor de învățământ din primăvară i-a nemulțumit pe părinți, deoarece le era dificil să lucreze de acasă și aibă în acelși timp grijă de copii.

În Germania, politicienii discută dacă să prelungească pauza școlară de Crăciun-An Nou, pentru a reduce riscul de infectare, deși experții spun că școlile nu pot fi catalogate drept focare COVID-19. Olanda a revenit la închiderea parțială miercuri, închizând baruri și restaurante, dar a menținut școlile deschise.

Președintele Franței, așteptat să impună noi restricții

Guvernele europene au fost forțate să înăsprească restricțiile, după valul de infectări din ulitma lună. Însă, în același timp, încearcă să calibreze restricțiile pentru a proteja sănătatea fără a distruge mijloacele de trai.

Miercuri, Emmanuel Macron, președintele Franței, este așteptat să impună noi restricții în Hexagon. Cele mai mari cinci orașe ale Franței – Paris, Marsilia, Lyon, Toulouse și Lille – sunt deja în alertă maximă, cu baruri și săli de sport închise și restaurante sub control strict.

Premierul britanic Boris Johnson este asaltat de cererile opoziției pentru a introduce un nou „lockdown” în Anglia. Internările în spitalele din Albion au crescut considerabil, iar spitalele de campanie construite în primăvară sunt din nou pregătite. În Spania, autoritățile din Catalonia vor anunța fie închiderea barurilor și restaurantelor timp de două săptămâni, fie o reducere drastică a programului.

În Belgia, spitalele trebuie să rezerve acum un sfert din paturi pentru pacienții cu COVID-19.