Se confirmă haosul şi întârzierile în gestiunea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, spune europarlamentarul PSD Victor Negrescu: „Comisia Europeană consideră că planul, aşa cum a fost el prezentat, nu poate fi implementat până în luna august 2026”.

„Preşedintele Iohannis este invitat să intervină astăzi pentru a rezolva neînţelegerile din coaliţie şi certurile pe alocările din PNRR. Le sugerez să discute şi să prezinte public şi ce fac cu avansul de aproximativ 4 miliarde de euro ce va ajunge în România, cel mai probabil, în toamna acestui an. Planul este departe de a fi gata şi urmează să fie depus după termenul limită oficial fixat la finalul lunii aprilie, aşa cum am semnalat în intervenţiile mele publice anterioare. Guvernul României va prezenta un plan poate spre finalul lunii mai. Doar câteva state, care nu au guverne, vor apela la o soluţie similară. Portugalia şi, mai nou, Italia au deja planurile acceptate”, scrie pe Facebook Victor Negrescu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acesta adaugă că, din informaţiile pe care le are, în calitate de membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Europeană consideră că planul, aşa cum a fost el prezentat, nu poate fi implementat până în luna august 2026: „proiectele propuse pentru transport, mediu, digitalizare şi agricultură nu sunt clare şi necesită schimbări fundamentale. Riscăm să avem tăieri faţă de varianta propusă şi pe zona de educaţie şi pe cea dedicată administraţiei locale”.

„De fapt, Guvernul nu a fost capabil să scrie proiecte serioase şi concrete şi nu a reuşit să obţină nimic pentru România în negocierile cu reprezentanţii Comisiei Europene. Nu a reuşit nici să obţină fondurile promise pentru transport şi agricultură. În acest moment de criză este nevoie de consens naţional. Fac apel la reprezentanţii Guvernului să renunţe la interesele lor şi să deschidă uşa negocierilor cu partenerii sociali, societatea civilă şi partidele politice. Obiectivul nu este să trecem PNRR, doar de dragul de a-l trece, pentru că oricum Comisia trebuie să le accepte pe toate pentru a merge înainte, ci să venim cu un plan ce poate fi implementat în calendarul dat şi care să genereze bunăstare pentru populaţie. România riscă să nu acceseze toţi banii dacă va merge înainte cu planul în forma actuală. Comisia Europeană urmează să verifice implementarea planului de două ori pe an, putând să decidă tăierea fondurilor alocate. Pentru România, este important ca actualii guvernanţi să treacă peste orgolii şi să fie transparenţi privind PNRR”, susţine europarlamentarul.