Corina Crețu, membru al Parlamentului European și fost Comisar European pentru Politică Regională, a anunțat pregătirea dosarului pentru a solicita, pe lângă cetățenia Română, și pe cea a Republicii Moldova, în temeiul articolului 12 din Legea cetățeniei a Republicii Moldova, în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Discursul acesteia atrage atenția asupra pericolului în care se află Republica Moldova în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Dragi prieteni, 

După cum știți, m-am născut la București, am crescut în Ardeal, în satul Tranis din județul Salaj, unde s-au născut Tatăl meu și bunicii mei dinspre Tata. Sunt puternic legată de Ardeal și de oamenii săi minunați. 

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

În același timp, abia după 1990 am avut ocazia sa merg în Republica Moldova și să vizitez plaiurile narate ale bunicilor mei dinspre Mama, care avea sub doi ani atunci când familia ei s-a refugiat în România. 

România este și rămâne țara mea, sufletul și inima mea, locul în care m-am născut, m-am format ca om și pentru ale cărei interese m-am luptat toată cariera mea. Am militat și militez pentru dezvoltarea țării, am aprobat în calitate de Comisar European proiecte de miliarde de euro pentru dezvoltarea României. Reprezint cu mândrie și cinste acum interesele României în Parlamentul European. Indiferent de pozițiile politice pe care le-am ocupat și le ocup, interesele oamenilor din România și creșterea calității vieții lor au fost și vor fi întotdeauna în centrul preocupărilor mele. 

Având însă în vedere circumstanțele extraordinare și vremurile dramatice pe care le trăim, astăzi am decis, în semn de solidaritate fata de momentele grele pe care le traversează cetățenii Republicii Moldova și drept omagiu adus refugiaților care fug din calea războiului, în semn de recunoștință pentru bunicii mei și străbunicii mei dinspre mama, să demarez pregătirea dosarului pentru a solicita, pe lângă cetățenia Română, și pe cea a Republicii Moldova, în temeiul articolului 12 din Legea cetățeniei a Republicii Moldova. Sper ca voi reuși să depun curând documentele necesare care atestă statutul meu de urmașă a bunicilor mei care s-au născut pe teritoriul Republicii Moldova și s-au refugiat după 1940 din Basarabia, așa cum se solicita în Legea cetățeniei în vigoare, adoptată de Parlamentul de la Chișinău și promulgată de Președintele Republicii. 

De-a lungul întregii mele cariere, am încercat sa ajut Republica Moldova, votând Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb cuprinzător între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

În perioada mandatului de Comisar European pe Politică Regională am vizitat Republica Moldova unde am reiterat sprijinul Uniunii Europene inclusiv prin intermediul programele transfrontaliere, Programul Transnațional Dunărea care împreună cu programele de asistența macrofinanciară UE și asistenței bilaterale sunt menite să contribuie la dezvoltarea și modernizarea țării, astfel pavând drumul Republicii Moldova în marea familie Europeană. 

Suntem îngrijorați de impactul pe care agresiunea Rusiei în Ucraina îl are asupra Republicii Moldova. Suntem conștienți de provocările majore cu care autoritățile Republicii Moldova se confruntă în acest moment, pe mai multe planuri – umanitar, financiar, energetic și de securitate. Parlamentul European susține cu tot ce se poate Republica Moldova.

Depunere candidaturii pentru a deveni membră a Uniunii Europene reprezintă un pas istoric și natural, în condițiile în care Republica Moldova face parte din familia europeană. Demararea acestui proces de aderare a fost un obiectiv mult așteptat pentru Republica Moldova, care a muncit din greu, însă și unul care va necesita eforturi constante în materie de aderare. Acest obiectiv de aderare la UE ar oferi o perspectivă reală pentru un viitor democratic, stabil și prosper la care cetățenii de dincolo de Prut sa privească cu încredere.

Va invit sa urmăriți intervenția pe care am avut-o azi in cadrul schimbului de opinii cu dl Nicu Popescu, Vice-Prim ministru și ministru de externe al Republicii Moldova, in Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European.” (video)