• Un grup de europarlamentari, din care face parte și politicianul român Ramona Strugariu, i-au scris președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, cerându-i să respingă planul de redresare și reziliență (PNRR) al guvernului ungar
  • Ungaria a solicitat o subvenție pentru recuperarea post-COVID în valoare de 7,2 miliarde de euro
  • Suma cerută de Ungaria se pare că reprezintă cel mai mare transfer de fonduri UE către această țară, de când aceasta a aderat la uniune, în 2004

Comisia Europeană este îndemnată să respingă planul de redresare al Ungariei, din cauza îngrijorărilor cu privire la fraude, corupție și poziția țării față de drepturile comunității LGBTQ, scrie The Guardian.

Un grup de europarlamentari, din care face parte și politicianul român Ramona Strugariu, i-au scris președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, cerându-i să respingă planul de redresare și reziliență (PNRR) al guvernului ungar, care a solicitat o subvenție pentru recuperarea post-COVID în valoare de 7,2 miliarde de euro.

Suma cerută de Ungaria se pare că reprezintă cel mai mare transfer de fonduri UE către această țară, de când aceasta a aderat la uniune, în 2004.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acuzațiile de fraude și nepotism planează de mult timp asupra regimului lui Viktor Orban, iar eurodeputații afirmă că guvernul ungar nu a acționat conform recomandărilor anterioare de la Bruxelles privind asigurarea independenței judecătorilor, îmbunătățirea transparenței și anticorupția.

„Respectarea statului de drept și buna gestionare financiară sunt componente cheie ale redresării cu succes în Europa”, se arată în scrisoarea semnată de șapte europarlamentari din partidele de stânga verde, liberali, social-democrați și radicali.

„Cetățenii trebuie să fie pe deplin asigurați că banii contribuabililor sunt investiți în mod corespunzător și nu sunt folosiți pentru a submina bazele UE.”, mai arată sursa citată.

Scrisoarea nu a fost semnată de niciun politician din cea mai mare formațiune politică din Europa, Partidul Popular European de centru-dreapta, deși partidul Fidesz al lui Orbán a renunțat la grup anul trecut, cu puțin timp înainte de sa probabilă.

Subliniind că PNRR-ul Ungariei nu se adresează poporului maghiar, deputații europeni spun că guvernul Orban ar trebui să fie obligat să își rescrie programul pentru a beneficia de fondurile UE.

Pe lângă îngrijorările legate de corupție, deputații europeni au evidențiat o lege maghiară recent adoptată care interzice reprezentarea persoanelor gay în materiale educaționale și în conținutul de divertisment pentru minori, o lege catalogată de von der Leyen ca „o rușine … [care] discriminează în mod clar persoanele pe baza orientării lor sexuale”.

Laura Codruța Kovesi, șefa Procuraturii europene recent create, a declarat pentru Politico că a existat o „lipsă manifestă de cooperare sinceră” din partea autorităților slovene care va „influența mult eficiența” organizației sale. EPPO, primul organism UE care se ocupă de urmărirea penală, este acuzat de investigarea corupției și suspectarea fraudelor fondurilor europene.

Dar nu toate statele membre s-au înscris, Ungaria fiind un absent notabil. Slovenia, care tocmai a început șase luni la conducerea președinției rotative a UE, s-a alăturat EPPO, dar nu a reușit să numească un procuror național care să lucreze pentru organism, după cum este necesar.