• Poluarea aerului poate cauza boli cronice, respiratorii și de inimă
  • Cel mai puțin poluate sunt Estonia, Finlanda și Suedia
  • Potrivit OMS, poluarea aerului duce la 7 milioane de decese pe an
  • Sursa principală de poluare a aerului rămâne sectorul energetic

Am prins podiumul în Uniunea Europeană, dar la un capitol care nu ne face deloc cinste: poluarea!

Cea mai mare medie anuală a concentrației de particule fine e în orașele din Bulgaria, Polonia și România. La noi, e de 16,4 micrograme/ metru cub. Suferă din cauza acestor particule mai ales cei care au boli de plămâni sau de inimă. La polul opus, cel mai curat aer îl respiră locuitorii din Estonia, Finlanda și Suedia, potrivit Eurostat.

Problema poluării ar putea fi rezolvată cu bani luați prin PNRR, e alocat peste un miliard de euro. Vor fi cumpărate 550 de kit-uri de măsurare a calității aerului.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Aproape peste tot în România vom avea aparatură care nu doar că va măsura nivelul de noxe, ci va explica și ce fel de noxe sunt. Și Garda de Mediu va primi echipamente, pentru a putea lupta cu poluarea.

Am reușit să reducem poluarea care făcea irespirabil aerul din Capitală. Trebuie să monitorizăm intrările de deșeuri. Ar trebui digitalizată Garda de Mediu. Am găsit gropi de gunoi ilegale la marginea comunelor. Avem nevoie de un sistem integrat de date cu Fiscul. Avem nevoie de voluntari la Garda de Mediu. În primul rând, responsabili sunt oamenii”, a spus, la ȘTIU, Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu.