• Bucureştenii şi-au arătat solidaritatea faţă de victimele de la Viena
  • În România, evenimentele religioase beneficiază de pază strictă
  • Numărul de evrei din România este în scădere

Atacatorii care au ucis patru oameni în centrul Vienei sunt încă bine ascunși. Gestul lor violent, pornit în fața unui sinagogi, strârnește și acum reacții.

Și în București, mulți au simțit nevoia să își arate solidaritatea cu cei care au trecut prin momente de panică sau care acum plâng după un om drag.

„Am venit să fiu alături de o țara vecină. Am venit să aprind o lumânare. Suntem toți prieteni, suntem toți oameni, nu contează limba, sau ce sânge, nu, toți suntem oameni”, Marian Moroşanu.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România spune că i se pare dureros că oameni nevinovați au fost atacați în fața unui loc de rugăciune. Apreciază că în România toate evenimentele religioase
beneficiază de pază strictă din partea autorităților.

„Fenomenele de antisemitism nu sunt așa de evidente în România. E clar că e anti-evreiesc, anti-isdraielean, anti-uman în primul rând. Îmi exprim mâhnirea mea, compasiunea mea. N-am decât să adresez condoleanțele mele. Au simțit teroriștii că acolo e un teren mai slab”, Aurel Vainer.

În 1956, la o populație de 17 milioane de locuitori, noi aveam o comunitate de evrei de 146 de mii de persoane. În 2011, în România mai erau aproximativ numai 3.300 evrei.