Execuţie politică scurtă la USR PLUS. Cezar Baciu, consilierul care a deblocat bugetul Iaşiului, pierde mandatul

Cezar Baciu, consilierul USR PLUS care a votat bugetul municipiului Iași, propus de Mihai Chirica. Cezar Baciu, consilierul USR PLUS care a votat bugetul municipiului Iași, propus de Mihai Chirica. Foto: Ziarul de Iași
  • Cezar Baciu a dat unicul vot care lipsea adoptării bugetului local la Iaşi
  • Toţi consilierii USR PLUS primiseră ordin să boicoteze şedinţa, întrucât propunerile lor ar fi fost ignorate de Mihai Chirica
  • Baciu a făcut însă opinie separată, şi, după votul pentru, a fost dat afară din partidul pe listele căruia a candidat
  • Excluderea din partid presupune pierderea mandatului de consilier

Cezar Baciu, consilierul care a dus la deblocarea situaţiei de la Iaşi, prin votul decisiv pentru adoptarea bugetului local, a fost exclus din USR PLUS, la doar câteva ore de la vot. În acelaşi timp, primarul liberal l-a felicitat pentru decizia luată, chiar dacă consilierul riscă acum pierderea mandatului de ales local. 

Execuţie politică scurtă la USR PLUS, miercuri seara, în aceeaşi zi în care consilierul a încălcat decizia de partid şi a votat bugetul local al Iaşiului. Fără votul său, proiectul care presupune toate cheltuielile de administrare a oraşului ar fi fost blocat pentru a treia oară. 

USR PLUS a anunţat miercuri seara că l-a exclus din partid pe Cezar Baciu, iar în urma celei mai dure sancţiuni, potrivit Codului Administrativ, Cezar Baciu îşi va pierde mandatul de consilier local. 

Bugetul municipiului Iaşi pentru anul 2021 a fost adoptat cu 14 voturi în cadrul şedinţei de miercuri a Consiliului Local din 20 de aleşi locali prezenţi. Şapte consilieri locali au absentat. Votul pozitiv a fost dat de cei 11 consilieri PNL, doi consilieri PMP şi un consilier USR PLUS.

Pentru a primi aviz pozitiv, bugetul propus pentru anul 2021 avea nevoie de 14 voturi

Pentru sacrificiul său, primarul Chirica i-a mulţumit consilierului USR PLUS. 

„Vreau să-i mulţumesc d-lui Baciu care a înteles că nu o relaţie personală cu primarul municipiului Iaşi este importantă. ci o relaţie între rolul pe care îl are un consilier local şi cetăţenii care l-au votat”, a afirmat Chirica, conform publicaţiei locale iaşi1.ro.

Bugetul oraşului Iaşi a fost respins de două ori, după ce consilierii locali USR PLUS au refuzat să voteze proiectul propus de primarul Mihai Chirica şi susţinut de PNL şi PMP.

O situaţie încordată între PNL şi USR PLUS a avut loc şi la Bucureşti, între Nicuşor Dan şi consilierii aliaţi la guvernare, unde bugetul s-a adoptat abia în a doua şedinţă, după ce s-au operat modificările cerute de USR PLUS.