• Miles Routledge, în vârstă de 21 de ani, se afla în vacanță în Kabul când talibanii au preluat controlul orașului.
  • El s-a întors acum în Marea Britanie, după ce a fost preluat marți de armata britanică.
  • El a povestit cum a reușit să scape și a împărtășit opinia unor afgani despre retragerea trupelor americane.

Un student de 21 de ani care a fost evacuat din Afganistan de soldații britanici a povestit cum a reușit să iasă din Kabul după preluarea puterii de către talibani, relatează Business Insider.

Miles Routledge a ajuns în Kabul pentru o vacanță pe 13 august și plănuia să plece pe 19 august. Dar talibanii au pus stăpânire pe oraș pe 15 august și toate zborurile comerciale au fost anulate, lăsându-l captiv.

Routledge, care acum se află în carantină la un hotel din Marea Britanie, a reușit să iasă din țară cu un avion militar britanic marți și a descris cum a reuşit să plece din ţară.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Bărbatul a declarat că, în timp ce talibanii intrau în Kabul duminică seara, ghidul său turistic afgan l-a condus prin oraș, de la hotelul său la un adăpost al ONU.

Routledge a declarat anterior că ambasada britanică din Kabul nu îi mai răspundea la telefoane și că a încercat să meargă la mai multe ambasade, dar toate erau închise. El a declarat că ambasada canadiană l-a ajutat în cele din urmă cel mai mult.

Cum a reuşit să plece din Afganistan

El a spus că în adăpostul ONU se aflau mai mulți cetățeni străini, iar în curând li s-a spus să încerce să ajungă la aeroportul din Kabul, singura cale de ieșire din oraș.

„Ei [talibanii] ne-au promis un transport sigur dacă renunțam la arme, așa că am făcut-o și ne-au escortat afară.”

„A fost ciudat, unii oameni își făceau selfie-uri cu ei [luptătorii talibani], le strângeau mâna și zâmbeau”, a spus el.

„Evacuarea a durat o veșnicie și a fost foarte incertă, am așteptat câteva ore pe un drum de țară până când o mașină a venit să ne ia, așa că eu și mulți alții am dormit pe jos. Mi-am folosit casca și bagajul pe post de pernă.”

Când a ajuns pe aeroportul din Kabul și s-a urcat într-un avion militar britanic, Routledge a constatat că acesta era plin în principal de ajutoare și lucrători de caritate, personal militar, funcționari publici și alți străini.

Avionul lor a plecat de pe aeroportul din Kabul și a aterizat marți în Dubai, după care Routledge a fost îmbarcat într-un avion care l-a dus înapoi în Marea Britanie.

Routledge a afirmat că mulți dintre afganii cu care a discutat au acuzat retragerea armatei americane pentru apariția talibanilor.