Experienţa unui britanic, aflat în vacanţă în Afganistan: Cum a reuşit să plece din Kabul

Experienţa unui britanic, aflat în vacanţă în Afganistan: Cum a reuşit să plece din Kabul

Un student de 21 de ani care a fost evacuat din Afganistan de soldații britanici a povestit cum a reușit să iasă din Kabul după preluarea puterii de către talibani, relatează Business Insider.

Miles Routledge a ajuns în Kabul pentru o vacanță pe 13 august și plănuia să plece pe 19 august. Dar talibanii au pus stăpânire pe oraș pe 15 august și toate zborurile comerciale au fost anulate, lăsându-l captiv.

Routledge, care acum se află în carantină la un hotel din Marea Britanie, a reușit să iasă din țară cu un avion militar britanic marți și a descris cum a reuşit să plece din ţară.

Bărbatul a declarat că, în timp ce talibanii intrau în Kabul duminică seara, ghidul său turistic afgan l-a condus prin oraș, de la hotelul său la un adăpost al ONU.

Routledge a declarat anterior că ambasada britanică din Kabul nu îi mai răspundea la telefoane și că a încercat să meargă la mai multe ambasade, dar toate erau închise. El a declarat că ambasada canadiană l-a ajutat în cele din urmă cel mai mult.

Cum a reuşit să plece din Afganistan

El a spus că în adăpostul ONU se aflau mai mulți cetățeni străini, iar în curând li s-a spus să încerce să ajungă la aeroportul din Kabul, singura cale de ieșire din oraș.

„Ei [talibanii] ne-au promis un transport sigur dacă renunțam la arme, așa că am făcut-o și ne-au escortat afară.”

„A fost ciudat, unii oameni își făceau selfie-uri cu ei [luptătorii talibani], le strângeau mâna și zâmbeau”, a spus el.

„Evacuarea a durat o veșnicie și a fost foarte incertă, am așteptat câteva ore pe un drum de țară până când o mașină a venit să ne ia, așa că eu și mulți alții am dormit pe jos. Mi-am folosit casca și bagajul pe post de pernă.”

Când a ajuns pe aeroportul din Kabul și s-a urcat într-un avion militar britanic, Routledge a constatat că acesta era plin în principal de ajutoare și lucrători de caritate, personal militar, funcționari publici și alți străini.

Avionul lor a plecat de pe aeroportul din Kabul și a aterizat marți în Dubai, după care Routledge a fost îmbarcat într-un avion care l-a dus înapoi în Marea Britanie.

Routledge a afirmat că mulți dintre afganii cu care a discutat au acuzat retragerea armatei americane pentru apariția talibanilor.

Exit mobile version