Expert în sănătate: „Nu există motiv pentru a menține restricții pentru populația vaccinată”

Sursa foto: Profimedia
  • Nu există „niciun motiv rațional pentru care să mai existe restricții pentru populația vaccinată”, spune profesorul Răzvan Cherecheș.
  • Guvernul și Parlamentul trebuie să se mobilizeze și să ajusteze legislația, spune fostul consilier al ministrului Sănătății.
  • Răzvan Cherecheș: „Toată discuția despre discriminare, o discuție falsă

Nu există „niciun motiv rațional pentru care să mai existe restricții pentru populația vaccinată”, iar Guvernul și Parlamentul trebuie să se mobilizeze și să ajusteze legislația, „pentru că în acest moment avem un vid legislativ”, afirmă Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și fost consilier onorific în Ministerul Sănătății, într-un interviu pentru HotNews.

Politicienii au avut rețineri să facă acest lucru ca să nu supere electoratul, care încă este sceptic sau chiar electoratul conspiraționist, care luptă cu organisme imaginare. Dacă legislația ar fi ajustată, am putea să relaxăm deja de astăzi pentru persoanele vaccinate, persoanele care au trecut prin boală sau persoanele testate recent„, declară Răzvan Cherecheș.

El subliniază, de asemenea, faptul că, în cazul persoanelor vaccinate, riscul de infectare și de transmitere a infecției este foarte mic, în timp ce riscul de a dezvolta simptome grave sau de a ajunge pe un pat de spital este zero.

Pentru persoanele complet vaccinate, cu ambele doze plus perioada de după rapel (în care dezvoltă anticorpi – n.red.), în funcție de eficacitatea vaccinului, există într-adevăr riscul de dezvoltare și transmitere, dar este un risc extrem de mic. Riscul de dezvoltare de simptome ușoare sau moderate este mic, iar 100% dintre vaccinuri protejează de simptome severe, internări și decese. Un studiu făcut pe vaccinurile Pfizer a arătat că, dintre persoanele vaccinate cu două doze de Pfizer, 90% nici nu s-au infectat și nici nu au mai transmis infecția mai departe. Doar 10% au fost expuși acestui risc”, spune specialistul.

Răzvan Cherecheș este sigur că „un grad de relaxare vom avea fără îndoială în jurul datei de 1 iunie, afirmă expertul în sănătate publică, pentru că deja ratele de incidență au scăzut în foarte multe zone și avem o parte din populație deja vaccinată”, dar subliniază că „nu există niciun motiv rațional pentru care să mai existe restricții pentru populația vaccinată”.

Toată discuția despre discriminare este o discuție falsă. În sensul că depinde cu ce comparăm. Dacă comparăm cu situația de dinainte de pandemie, atunci pare că unele persoane nu au aceleași drepturi. Dar nu acesta este standardul. Standarul în acest moment înseamnă restricții, testare, carantină. Iar persoanele vaccinate sunt persoanele care pot să sară peste rând pentru că au făcut un pas suplimentar și și-au securizat și sănătatea lor și sănătatea celor din jur. Iar acest lucru ar trebui să se reflecte și în legislație. Mi se pare că politicienii au avut rețineri să facă acest lucru ca să nu supere electoratul care încă este sceptic sau chiar electoratul conspiraționist, care luptă cu organisme imaginare. Dacă legislația ar fi ajustată, am putea să relaxăm deja de astăzi pentru persoanele vaccinate, persoanele care au trecut prin boală sau persoanele testate recent”, mai spune profesorul de sănătate publică.