• Șeful fundației de sănătate spune că Italia ar putea ajunge în două săptămâni la un milion de infectări noi.
  • Italia e înregistrat trei zile consecutive cu cifre record la infectarea cu COVID-19.
  • Există cereri prin care următoarele restricții să îi vizeze doar pe cei care nu s-au vaccinat anti-COVID.

Experții în domeniul sănătății au îndemnat luni guvernul italian să relaxeze regulile de carantină pentru COVID-19, afirmând că, în caz contrar, țara riscă să rămână paralizată pe măsură ce se răspândește varianta Omicron, care este foarte contagioasă.

Conform normelor actuale, persoanele care au intrat în contact apropiat cu un bolnav de COVID-19 trebuie să se autoizoleze timp de șapte zile dacă sunt vaccinate și timp de zece zile dacă nu au fost vaccinate. Nino Cartabellotta, șeful fundației de sănătate Gimbe, a declarat că fiecare persoană pozitivă a avut, în medie, între cinci și zece contacte apropiate și a prezis că, în termen de două săptămâni, aproximativ un milion de persoane din Italia ar putea fi afectate de COVID-19.

„Asta ar însemna că ar putea exista între cinci și zece milioane de contacte care să fie trimise în carantină, iar acest lucru nu este posibil”, a declarat Cartabellotta pentru Radio Cusano Campus. Fabrizio Pregliasco, un virusolog, spune: „Este clar că în acest stadiu și cu această răspândire a Omicron, trebuie să luăm în considerare schimbări în modul de intervenție, altfel ne îndreptăm spre o izolare generalizată”.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Italia a înregistrat un val de infecții la sfârșitul săptămânii trecute, având trei zile succesive în care a raportat cifre record de infectări, care au atins sâmbătă un maxim de 54.762 de cazuri. Guvernul a înăsprit restricțiile joia trecută pentru a limita creșterea numărului de infecții, inclusiv prin interzicerea tuturor festivităților publice de Anul Nou și închiderea discotecilor și cluburilor de noapte până la 31 ianuarie, într-un efort de a preveni socializarea în masă.

Comisarul guvernamental COVID-19, Francesco Paolo Figliuolo, a declarat reporterilor că oficialii din domeniul sănătății au luat în considerare revizuirea regulilor de carantină. Unii politicieni au declarat că persoanele care sunt complet vaccinate nu ar trebui să fie obligate să stea în carantină dacă nu prezintă simptome. De asemenea, au existat cereri ca orice restricție viitoare să îi vizeze doar pe cei care refuză să fie vaccinați.

„Dacă trebuie impuse restricții, acestea ar trebui să îi vizeze pe cei care se opun vaccinării” , a declarat fostul premier Matteo Renzi. Cifrele guvernamentale arată că aproape 80% din toți italienii au finalizat un ciclu inițial de vaccinare, în timp ce 29% au primit o a treia injecție, considerată cea mai bună protecție împotriva Omicron.