• Infectări cu tulpina englezească de coronavirus au apărut în Danemarca și Olanda
  • OMS a recomandat statelor membre să fie atente la frontiere
  • Distanțarea și restul măsurilor ar fi eficiente și împotriva noii tulpini

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie ar fi fost descoperită și în Italia. Pacientul a sosit în Italia prin aeroportul Fiumicino din Roma și atât el, cât și prietena sa, dar și contacții lor au intrat în izolare.

Noua tulpină de coronavirus. Ce știm despre ea

Adrian Marinescu, medic infecționist, spitalul „Matei Balș” :Să știți că despre noua variantă de virus, discutăm încă de la sfârșitul verii și este o explicație plauzibilă pentru că al doilea val, peste tot în Europa și chiar în Statele Unite am avut mai multe cazuri.

Așa cum spuneați mai devreme, virusul suferă mutații, mai ales mutații minore în orice moment, așadar este de așteptat să apară și altă tulpină. Vestea bună este că nu avem date științifice de vreun fel care să ne spună că vaccinul care este deja în uz, ar avea probleme în raport cu noua tulpină, deci foarte probabil că nu vom întâmpina probleme.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Această tulpină din fericire nu este mai agresivă, adică nu avem mai multe severe în niciun caz, dar se transmite mai ușor, motiv pentru care am avut mult mai multe cazuri, așa cum spuneam mai devreme, în al doilea val”.

De ce este mai contagioasă noua tulpină de coronavirus și cum o identificăm

Adrian Marinescu, medic infecționist:Această variantă este mai contagioasă datorită mutațiilor pe care le-a suferit, să știți că în general virusul are o evoluție imprevizibilă, bine că n-a fost o variantă care să ducă la forme severe, aici am fi avut o problemă.

Legat de identificare, vorbim despre niște teste performante, nu vorbim despre testul pe care-l facem în mod uzual. Aici sunt date științifice, obținute de către cercetători, care sunt urmărite în orice moment tocmai pentru a vedea dacă apare o nouă variantă de virus, în raport cu care ar trebui făcute anumite modificări.”

Există o veste bună

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Există o veste bună. Familia coronavirusurilor este mult mai stabilă în raport cu virusurile gripale. Nu ne așteptăm să fie modificări atât de importante, fiind totuși un virus stabil.”

Noua tulpină de coronavirus în România. La ce să ne așteptăm

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Dacă vorbim despre noua tulpină, nu cred să fie modificări importante. Mai degrabă m-aș gândi la ceea ce avem noi de făcut în raport cu sărbătorile, pentru că și aici am putea avea o creștere. Depinde doar de noi.”

Vaccinul pentru Covid-19, în raport cu noua tulpină

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Vaccinurile apărute conțin anticorpi și la această tulpină. Din datele centralizate până acum, nu există motiv de îngrijorare. Sigur că lucrurile vor fi verificate în continuare, dar deocamdată trebuie să rămânem calmi, și să ne gândim la faptul că acest vaccin este valabil pentru tot ceea ce există în acest moment.”