• BEC: Când persoanele fizice postează în mod preponderent și repetitiv, devin actori politici.
  • BEC: Actorii politici au obligația de a eticheta materialele de propagandă electorală.
  • BEC: Materialele care fac referire la exercitarea funcțiilor și nu conțin îndemn la vot, nu sunt publicitate politică.
  • În prima săptămână de campanie, BEC a dat 175 de decizii de admitere a sesizărilor și 104 de respingere.
  • 609 materiale politice publicitare au fost înlăturate, 149 postate de persoane fizice.

După ce a fost acuzat că îngrădește libertatea de exprimare, Biroul Electoral Central vine cu explicații. Explică ce poți posta pe rețelele sociale și mai ales cu ce frecvență, că să nu fii considerat actor politic și să îți fie șterse postările.

Ce ai voie și ce nu ai voie să postezi

Ai voie să postezi orice. Dar, dacă postezi, spune Biroul Electoral Central, în mod preponderent și repetitiv materiale de propagandă electorală, atunci devii actor politic și poți influența electoratul. Este în sarcina celui care postează să își eticheteze postările ca material publicitar politic, iar dacă nu o face materialul este considerat ilegal și va fi șters, la sesizarea BEC, de către marile platforme.

Nu sunt afectate materialele de presă și nici opiniile publice exprimate în nume personal în online, insistă BEC asupra faptului că sunt „componente esențiale ale dreptului la informare și liberă exprimare”. Deci, de postat, poți posta, dar nu își umple paginile de mesaje de susținere, lasă candidații și partidele să facă asta, dacă tot sunt actori politici.

Recomandări

CUM RĂMÂNE CU BANII?
NO MORE HASHTAGS
CUM ALEGI APARTAMENTUL?
CE AFLI DE LA SNRIR?
UNDE MERGI DE 1 MAI?
UNDE E CORPORATE RESPONSABILITY

Sunt precizări și în ceea ce privește postările politicienilor, nu toate trebuie etichetate ca material publicitar politic, cele care fac referire la modul de îndeplinire a atribuțiilor fiecărei funcție deținută de candidați, fără un îndemn de a vota sau nu, nu trebuie etichetate.

Cine evaluează aceste postări

Biroul Electoral Central o face, pe baza sesizărilor primite, iar sesizările nu sunt puține, toți candidații par a avea echipe de monitorizare a rețelelor sociale, ca să nu fie dezavantajați. Mai sunt și ONG-urile. Expert Froum a identificat cinci conturi încărcate cu postări contra unor anumiți candidați și care au investit 150.000 de lei pe Facebook. Și analizează postare cu postare, cont cu cont.

În prima săptămână de campanie a primit aproape 300 de sesizări, pentru 175 a dat decizii de admitere și pentru 104 de respingere. Au decis judecătorii ștergerea de către marile platforme a peste 600 de postări, aproape 150 dintre ele ale unor persoane fizice care nu au funcții elective sau alte funcții publice, dar care, în interpretarea legii, au devenit actori politici și avea nevoie de etichetare. Restul erau ale unor actori politici care, la fel, nu respectau regulile de etichetare sau erau postate de pe conturi a căror autenticitate nu a putut fi verificată.

Citește și